Због пљачки угрожена безбједност становника Грачанице

Танјуг
Због пљачки угрожена безбједност становника Грачанице

ГРАЧАНИЦА - Због серије пљачки у општини Грачаница оцијењено је да је безбједносна ситуација лоша, закључено је данас на ванредној сједници општинског Одбора за безбједност у Грачаници.

Чланови Локалног одбора за безбједност имали су примједбе на рад такозване Косовске полиције, а од командира полицијске станице у Грачаници затражено је повећање полицијских патрола. 

Предсједавајућа сједнице општинског Одбора за безбједност и предсједница Општине Грачанца Љиљана Шубарић је на почетку сједнице указала на угрожену безбједност људи и њихове имовине.

Подсјетила је да су представници општине обишли породице које су се у протеклим недељама нашле на мети пљачкаша, као и да је затражила повећано присуство безбједносних органа. 

-Претходних недеља сусретали смо се са једном серијом крађа и напада на наше људе и на њихову имовину, при чему су бројне породице претрпеле материјалну, али такође, што је по мени битније, нематеријалну штету. Када кажем нематеријалну штету мислим на претрпљени страх, на душевну бол и додатну узнемиреност и осећај небезбедности. Поред тога што породице које су претрпеле материјалну и нематеријалну штету осећају ту несигурност и небезбедност, читаво становништво на територији наше општине Грачаница је узнемирено и осећа се небезбедно ових дана - рекла је Шубарић. 

Командир полицијске станице у Грачаници Братислав Трајковић истакао је да је поводом учесталих пљачки на територији ове локалне самоуправе полиција предузела мјере, да су у току оперативне акције, а да уз присуство полиције из регионалне дирекције покушавају да дођу до починилаца и доказа.

У складу са тим, истакао је да је прошлог викенда на неколико локација извршен претрес. 

-Апелујем на грађане да што више комуницирају са полицијом, да нам дају одређене информације уколико их поседују и да свако обрати пажњу на своје имање и куће, како их остављају када не бораве на тим имањима и кућама када су у одсуству -  рекао је Трајковић, а на ову његову изјаву било је примједби и од стране предсједнице општине, и присутних чланова Локалног одбора за безбједност. 

Предсједница локалног одбора за безбједност за Кишницу, Сушицу и Бадовац Снежана Јовановић истакла је да су за овакво стање у општини криви сви безбједносни органи, поред полиције, и Кфор, Еулекс, али да је највећа одговорност на такозваној Косовској полицији.

Она је оптужила командира и полицијску станицу у Грачаници за непрофесионалност и затражила његову оставку. 

Што се тиче конкретних приједлога за повећање безбједности на територији општине Грачаница, Јовановић тврди да надзорне камере нису у функцији и да то хитно треба ријешити. 

-Хитно решење би било да се обезбеде средства да се сви ти рубни крајеви обезбеде видео надзором и да начин на који се тај видео надзор контролише не буде као овај сада, на овај начин, јер је садашни видео надзор, рисивер или како се та опрема зове у канцеларији командира, који он не надгледа, нити било који други полицајац. Градоначелнице, то јесте можда део опреме који ће много да помогне, људи ће много више онда да се освесте, да ће на тај начин моћи да виде ко је ту прошао и на који начин. Ми у месец дана не можемо да дуплирамо број полицајаца, нити ћемо моћи у наредне можда две године и већи број полицајаца није ни решење, решење је процесуирање тих пљачкаша - рекла је Јовановић. 

У Лапљем Селу, мјесту у коме су се у протеклом периоду догодиле двије пљачке, на иницијативу грађана засједао је Локални одбор за јавну безбједност.

Славиша Тодић испред Одбора казао је да се “полиција финансира од стране грађана”“, и да грађани заслужују да буду безбједни.

Према његовим ријечима, у 21. веку се не живи под кључем. 

-Покренута је иницијатива од стране грађана да се одржи један састанак Локалног одбора за јавну безбедност, уз учешће полиције наравно, где смо ми на том састанку, између осталог, донели закључак да је безбедност због ових крађа угрожена. Крађе не препознају ни имена, ни националност, ту ми ту не желимо никога да осудимо, нити било кога да прозовемо, али смо ту да укажемо на нашу несигурност, првенствено имовине, а касније и свега осталог што прати ту имовину - рекао је Тодић. 

Сједници су присуствовали представници Кфора, Унмик-а, ОЕБС-а и карабињери. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана