Београд: Затражен притвор за припаднике војске Србије и Министарства одбране

Срна
Foto: МУП Србије/Илустрација

БЕОГРАД - Тужилаштво за организовани криминал Србије предложило је Специјалном суду одређивање притвора деветорици осумњичених за злоупотребе, од којих су неки високорангирани припадници Војске Србије и Министарства одбране.

Тужилац је, након саслушања, донио наредбу о спровођењу истраге за 10 осумњичених, потврђено је Тањугу у Тужилаштву за организовани криминал.

Наредба се односи на Александра Новковића, Слободана Старчевића, Ану Томић, Јасну Стојановић и Зденка Куркића, који су запослени у Министарству одбране, као и на Жељку Радовановића, Сашу Радовановића, Ненада Балетића и Марка Коцића, који су одговорна лица привредних друштава, док се за Д.Д трага.

Осумњичени су јуче ухапшени по налогу Тужилашта за организовани криминал, након вишемјесечног предистражног поступка, у сарадњи са Војнобезбједносном агенцијом, Војном полицијом, припадницима Безбједносно информативне агенције и Министарства унутрашњих послова, Дирекције полиције - Службе за борбу против организованог криминала.

Они се терете да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних ђела, злоупотреба службеног положаја и злоупотреба положаја одговорног лица.

Осумњичени су као припадници организоване криминалне групе, на чијем је челу организатор Новаковић, запослен у Министарству одбране, искориштавањем својих службених положаја и овлашћења ради стицања имовинске користи за себе и друга лица, а на штету буџета Републике Србије, закључивали већи број уговора који су се односили на различита инвестициона улагања за потребе Министарства одбране односно Војске Србије.

Припадници те групе су и четири запослена у Министарству одбране, као и пет одговорних лица привредних друштава.

Осумњичени су ради прибављања противправне имовинске користи у вишемилионском износу, противно свим правилима процедуре Закона о јавним набавкама, у уговоре који се односе на инвестиционо одржавање и улагања у објекте за потребе команди, јединица и установа Министарства одбране, уносили неистините податке односно цијене изведених радова које су биле знатно веће од стварних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана