Владика Теодосије: За живот на Космету потребна љубав према светој српској земљи

Срна
Владика Теодосије: За живот на Космету потребна љубав према светој српској земљи

ГРАЧАНИЦА - НЈегово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије рекао је да Србима није лако да живе на Косову и Метохији, као што никада није ни било, те да су за то потребни велико стрпљење, вјера и љубав према тој српској светој земљи.

Владика Теодосије, који је са директором Канцеларије Србије за Косово и Метохију Петром Петковићем послије посјете економије Манастира Грачаница разговарао са јуче приведеним Србином из Призрена Србољубом Веселиновићем, оцијенио је да случај тог човјека показује да су Срби спремни и на трпљење и на жртву.

 “То је и наша цена ако хоћемо да живимо на овим просторима и ако хоћемо да волимо наше Косово и Метохију. Надам се и верујем у Бога да ће наградити наше стрпљење и свакако ће бити праведни судија према онима који чине недела”, рекао је владика Теодосије.

Владика Теодосије је, коментаришући скрнављење Цркве Светог петра и Павла у Броду код Штрпца, рекао да је то јасна порука да Срби нису пожељни на подручју Косова и Метохије.

“Ко то чини - не могу да кажем, али јасно је да починиоци као и много пута пре неће бити откривени и осуђени”, рекао је владика и додао да српске светиње дијеле судбину српског народа на Косову и Метохији.

Он је истакао да се скрнављене српске светиње поново освјештавају светим литургијама и светом водицом.

“Најважније је да светиње не буду камен и споменици већ живи манастири и светиње где се служи света литургија и где се народ моли Богу”, рекао је владика Теодосије.

Петковић је у осврту на привођење Веселиновића рекао да, само ако је неко Србин, може бити осуђен, ухапшен и може страдати.

“Углавном, све се то завршава тако што се интерно расељени и расељени Срби држе више месеци у притворима и онда пусте на слободу”, рекао је Петковић и оптужио правосуђе на Косову и Метохији да заједно са осталим властима из Приштине раде на томе да се Срби не враћају на Косово и Метохију.

Он је упозорио да пресије и злоупотреба институција зарад прогона Срба морају стати и да је то за сваку осуду.

“Управо због тога се плашимо за наш народ на Косову и Метохији и за њихову безбедност. Инсистирамо на миру јер имамо повећан број инцидената и иживљавање над нашим народом”, закључио је Петковић.

Петковић, који је са владиком Теодосијем посјетио економију Манастира Грачаница која се подиже у насељу Бадовац надомак Грачаница, најавио је даљу помоћ државе Србије Епархији рашко-призренској.

“Јачањем Српске православне цркве на Косову и Метохији, јачају се услови опстанка и повратка Срба у јужну покрајину”, оцијенио је Петковић.

Србољуб Веселиновић, који је јуче на административном прелазу Јариње приведен, рекао је Срни да је разлог његовог привођења била наводна крађа струје.

“Ја не живим у Призрену од 1952. године, нити сам ту имао кућу, нити стан. Не знам откуда су радници Косовске енергетске корпорације дошли до моје личне карте и оптужили ме да сам прикључио кућу на далековод да бих крао струју. Само знам да сам ослобођен и да верујем нећу за свог живота прескочити ногом на Косово и Метохију јер је очигледно да Албанцима може свашта да падне на ум”, рекао је Веселиновић.

Веселиновић је испричао да је задржан седам часова на Јарињу, одакле је са лисицама на рукама спроведен у Призрен, гђе је послије краћег давања изјаве у Полицијској станици пуштен да преноћи у манастиру Свети архангели.

“Јутрос сам саслушан пред јавним тужиоцем који је констатовао да ја нисам особа која је починила кривично дело крађа струје”, закључио је Веселиновић, који ће у пратњи адвоката Дејана Васића у касним поподневним часовима преко Јариња прећи у централну Србију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана