Вулин: Велика Албанија је највећа опасност за мир на Балкану

Танјуг
Вулин: Велика Албанија је највећа опасност за мир на Балкану

БЕОГРАД - Велика Албанија је највећа опасност за мир на Балкану и само је питање да ли ће се земље у региону против њеног стварања борити, као Србија, или се правити да идеја о њеном настанку не постоји, као Црна Гора, изјавио је данас српски министар унутрашњих послова Александар Вулин.

У интервјуу за Спутњик, Вулин је истакао да се “велика Албанија” не може направити од територија на којима живе само Албанци, јер да би била могућа, наглашва, она мора да “разбије” неколико држава.

“О томе се годинама отворено прича, па треба подсетити да је Албанија потписала закон, меморандум са КиМ којим се укидају гранични прелази, према коме већ фактички не постоји граница са КиМ и нико у томе не види неки велики проблем. Ми видимо”, рекао је Вулин.

Истиче да гдjе год Албанци живе они себе виде као део “велике Албаније” и указује да на то поједине земље у региону гледају као на нормалну појаву.

“То сви прихватају као нормално. Питање је да ли ћеш да се бориш против тога као Србија, или да се правиш да то не знаш као Црна Гора. То је ствар тактике, али сви подразумевају да је то у реду и нормално, а ако Срби само помисле да би живели заједно, онда је то већ велики проблем због кога треба да заседа Савет безбедности”, рекао је Вулин.

Упитан да прокометнарише своју изјаву о стварању “српског света”, што су, на констатацију новинара Спутњика, поједине земље у окружењу схватиле као пријетњу и повезали са “никад прежаљеним планом стварања ''велике Србије''“, Вулин је одговорио да “велика Србија” никада није ни постојала.

“Камо среће да је било велике Србије, јер да је било велике Србије ми бисмо знали где живимо и шта је наше. И онда у разбијањима Југославије, два пута, знали би шта је наше, не би се ратовало за то, него би се знало да је то тамо где живе Срби. Велике Србије никад није било, па самим тим онда не могу ни да је обновим”, навео је Вулин.

На питање да појасни шта значи “српски свет”, Вулин је казао да то значи да Срби морају најпре да буду јединствен политички народ, да исто мисле о најважнијим стварима које су битне за опстанак српског народа, без обзира гдје живе и да знају да им је престоница Београд.

“Уједињење Срба ће се десити. То је процес који је започео. Процесом се управља, али не може да се заустави. Кад су процеси историјски, они се не заустављају. Некад се успоре, некад се усмеравају, али не могу да се зауставе. Природна потреба Срба је да живе заједно”, каже Вулин.

Истиче и да ће дугорочни мир на Балкану бити осигуран стварањем “српског света” и додаје да оно што говори није став владе, ни предсједника Александра Вучића, већ његов лични став.

Безбједносну ситуацију на југу централне Србије према Косову, Вулин оцијењује као стабилну с повременим провокацијама, и додаје да Србија увијек води рачуна да сачува мир.

Говорећи о најави Хрватске да ће на КиМ отворити војни камп, Вулин је навео да Србија против тога може да се бори, али да не може да спречи такав чин.

“Тај простор једноставно није под нашом контролом и међународна заједница је та која има дужност да поштује Резолуцију (Савета безбедности УН) 1244 и да спречи било шта слично. Када је хрватски министар изашао и рекао тако нешто. вероватно је знао какав ће то немир да изазове међу Србима”, навео је Вулин.

Оцијенује да је то била намјерна провокација и покушај показивања како је простор КиМ, као што је рекао хрватски министар иностраних послова Гродан Грлић Радман, “независан, зато што је то реалност”.

“Та реченица не само што је безобразна, него је и нетачна. Ако ћемо ту реалност, онда ћете морати мало другачије да гледате простор КиМ и да видите где је, шта је и како је реално. Не можете да дођете на простор КиМ зато што сте договорили са Куртијем, морате договорити са Саветом безбедности УН”, истиче Вулин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана