Вулин: Ратно стање постало услов за почетак преговора са ЕУ

Срна
Вулин: Ратно стање постало услов за почетак преговора са ЕУ

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин оцијенио је да је ЕУ својим посљедњим одлукама на јучерашњем самиту у Бриселу показала да је ратно стање постало пресудан услов за почетак преговора.

Коментаришући одлуку ЕУ да додијели статус кандидата Украјини и Молдавији прије БиХ и да не отвори преговоре са Сјевереном Македонијом и Албанијом, Вулин је навео да ЕУ до јуче није била војни савез, али да се сада види да је Украјини учешће у рату било довољно за почетак преговора, саопштило је Министарство унутрашњих послова /МУП/ Србије.

"Не смем ни да мислим шта ће бити услов за окончање поступка пријема /Украјине/. Надам се да Молдавија није морала да обећа да ће заратити и да су јој статус кандидата одобрили на часну реч, без обавезе да ратује", истакао је Вулин.

Он је указао да је Украјина постала кандидат за чланство упркос неиспуњавању стандарда, који се пажљиво примјењују на балканске земље, наводећи да је Кијев прескочио неколико деценија притисака, уцјена и бирократије.

Према његовим ријечима, ако је пресудни критеријум за пријем у чланство или за почетак приступног процеса да је земља кандидат у рату, онда је Србија могла још 1999. године да почне преговоре са ЕУ.

"Ипак, изгледа да се таква правила не односе на оне које је бомбардовао НАТО, за брзи приступ у ЕУ мора се сукобити са Русијом", навео је Вулин.

Он је Украјини пожелио сваку срећу, а Сјеверној Македонији и Албанији да не морају да зарате ни са ким како би почеле преговоре за пријем у ЕУ.

"Ако би услов да Србија брже напредује ка ЕУ био да зарати са неким, онда нека хвала, није вредно тога", поручио је Вулин.

Предсједници и премијери чланица ЕУ одобрили су јуче статус кандидата за придруживање Унији за Украјину и Молдавију.

На самиту је изражена и спремност да се такав статус додијели и Грузији, али тек када испуни постављене услове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана