Вулин: Исправан потез руководства Републике Српске о Петицији

Срна
Вулин: Исправан потез руководства Републике Српске о Петицији

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин сматра потпуно исправним потез руководства Републике Српске о потписивању петиције којом се изражава став о неприхватању закона који је наметнуо високи представник Валентин Инцко, и о томе да у Сребребници није било геноцида, уз уважавање свих жртава.

Вулин је истакао да чврсто вјерује у то да ће руководство Српске имати мудрости да нађе право рјешење, те додао да је сада потребније јединство српског народа, више него икада.

“Сматрам да је потез руководства Републике Српске потпуно исправан - хајде да видимо ко у Републици Српској мисли да у Сребреници није било геноцида, да то потпишемо”, рекао је Вулин за Телевизију “Пинк”.

Он је запитао шта ће бити ако милион Срба потпише ту петицију и хоће ли свих милион у затвор и то онај који се зове БиХ?

Вулин је истакао да је Инцко намјерно оставио “злу крв” и да је намјерно урадио посљедњу ствар која је најтежа, односно дао је могућност да сви Срби који мисле својом главом, па и сви људи који мисле својом главом, треба да иду у затвор због тога.

“Да ли се то односи само на Србе у БиХ или на све који мисле да у Сребреници није био геноцид? Баш ме занима како ћете спроводити ту одлуку”, додао је Вулин.

Он је напоменуо да у Братунац, гдје су страдали Срби, никад нико од представника међународне заједнице није дошао да се поклони српским жртвама, а у Сребреници праве покајање библијских размјера.

Вулин је навео да се стигматизација која се уводи оваквим Инцковим потезом погађа и Бошњаке и Хрвате, не само Србе. “Ако ви имате милион грађана Републике Српске веома љутих и повређених, односно БиХ, зар мислите да се то неће пренети на остале држављане БиХ, Бошњаке у Хрвате?”, навео је он.

Он је поново упитао шта би међународна заједница рекла када би Србија донијела закон у којем се каже да ће свако ко помене Аутономну покрајину Косово и Метохију као државу Косово ићи у затвор три године?

Вулин је навео и да је веома занимљив датум када је донијета та одлука, односно 23. јул, на дан када је 1914. године Аустроугарска упутила Краљевини Србији ултиматум.

“Ево, нека буде случајно. Али како је случајно да је Слободан Милошевић изручен /Хагу/ на Видовдан 28. јуна? Ово /Инцкова одлука/ нам стигне баш на дан кад је био ултиматум /Аустроугарске/. Не знам. Можда је све случајно, али не буде баш”, рекао је Вулин.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик покренуо је званично и први потписао петицију којом се изражава став о неприхватању наметања закона од одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка, али и којом се изражава недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана