Вучић:Везане нам руке с Косовом, али морамо да се боримо

Танјуг
Вучић:Везане нам руке с Косовом, али морамо да се боримо

БЕОГРАД - Председник Србије Александар Вучић рекао је да је важно што су људи разумјели тешку ситуцију на Косову и Метохији и „колико су нам везане руке“, али је поручио да „морамо да се боримо за свој народ“.

-Ако се не боримо нећемо моћи ништа ни да остваримо - истакао је Вучић синоћ у емисији „Хит твит“ на ТВ Пинк и захвалио на подршци коју му грађани пружају.

-Важно је да покажемо уздржаност и тежимо компромису, али и да покажемо одлучност, да се боримо за Србију и своје грађане - истакао је Вучић и српском народу на Јарињу и Брњаку поручио да је Србија уз њих.

-Тешко нам је око Косова да издржимо, али немамо куд. Сатјерали су нас у ћошак - рекао је Вучић и додао да „морамо да се боримо и рукама и ногама“.

Поновио је да не жели да слуша о лажним принципима и вриједностима, јер у Приштини у основном споразуму шест од 15 тачака нису пипнули, нити су се због тога узнемирили.

Казао је да је упутио недвосмислену поруку НАТО да ће Србија, ако алијанса не буде реаговала ако дође до погрома над Србима на КиМ, реаговати.

Појаснио је да је Србија само подигла готовост Војске, да није ушла на територију КиМ, не зато што га сматра својом територијом, већ што Кумановским споразумом и свим одлукама које су услиједиле послије, закључно са отаврањем административних прелаза, на то нема право.

-Ми смо и поред тога рекли недвосмислено, а то сам поновио и генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу да нашим трупама нећемо улазити на Косово и Метохију, јер нећемо да угрозимо мир. Чекаћемо на вас 24 сата да реагујете као НАТО, ако дође до погрома над Србима. Ако се буде наставио погром нашег становништва, Србија ће реаговати и неће дозволити да се то дешава - објаснио је он.

Изразио је увјерење да су га људи у НАТО добро разумјели и да ће предузети све мјере да заштите српско становнистсво.

-Ми смо мали народ и немамо више огњишта да би могли да их расписамо и растурамо, као што су нам растурали неки, а понекад уз подршку из Србије - објаснио је он.

Вучић је казао да оне, који су признали независност Косова, не интересује српска патња, и учиниће све да Косово буде признато у пуном капацитету.

Указао је да га је ужасно погодила насловна страна неких новина у Србији који су оптужили Србију за звецкање оружјем.

-Шта смо ми погазили и прекршили? Ништа -нагласио је Вучић

Рекао је да постоји идеја да се напакости Албанцима, али је он не прихвата.

-Постоји идеја да се затвори Кончуљ, да пуштамо само Србе на Ропотову, да нема додира Албанаца са Косова са онима у Прешеву. Зашто то да радимо, да кажњавамо обичне Албанце због тога што неки неиживљени политичар из Приштине мора да се игра сафари возилима - нагласио је он.

Каже да Албанци странцима покушавају да прикажу Србе са сјевера КиМ као ИРА, као и да се Курти сјетио да каже странцима да су надлијетали авиони руске производње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана