Вучићу приказане нове борбене беспилотне летјелице Војске Србије

Танјуг
Вучићу приказане нове борбене беспилотне летјелице Војске Србије

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић присуствовао је приказу дронова, односно нових беспилотних летјелица CH-92А Војске Србије, набављених из Кине, те поручио да се Србија сада може поредити са озбиљнијим земљама, што раније није могла.

Набавком ових кинеских извиђачко-борбених беспилотних летјелица CH-92А, које се користе за извиђање и снимање терена, али могу да носе и бомбе и ракете, Србија постаје први корисник оваквих ваздухоплова у региону.
Вучић је послије обиласка на војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници појаснио да шест нових беспилотних летјелица има велики домет и могу да гађају циљеве на девет километара, као и да снимају терен у радијусу од 250 километара дубоко у непријатељској територији.
- За сада имамо 18 ракета, али купићемо више. Ово је најбоље оружје када се види како се ратује у свету искључиво беспилотним летелицама, нема људских жртава, а ударац непријатељу је најснажнији. Срећан сам што је наша војска снажнија из дана у дан - рекао је Вучић.

Војска Србије добија сасвим нову класу ваздухоплова, нове могућности и способности, али је још важније да је у сарадњи са Кином о питању беспилотних летјелица акценат стављен на трансфер технологије која ће се примијенити на домаћу беспилотну летјелицу "Пегаз" која ће постати извиђачко-борбена.
То неће бити само прва борбена беспилотна летјелица у Војсци Србије већ и први средњи даљински пилотиран ваздухоплов у овој војсци која је до сада, почевши од 2008. године, користила само мини-беспилотне извиђачке летјелице.
Ријеч је малој беспилотној летјелици која ће у српском Ратном ваздухопловству бити у више варијанти, а једна ће се лансирати и са домаћег камиона FAP 2228.

Дрон CH-92А има распон крила нешто мањи од десет метара, акциони радијус је 250 километара, максимална висина лета је 5.000 метара, а брзина нешто мања од 200 километара на час.

Може да пусти ракету са удаљености од девет километара и да уништи и теже оклопно возило и свако лако оклопно возило.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана