Вучић: Тражићемо резолуцију о страдању Срба од Нијемаца у Србији и усташа у Јасеновцу

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Предсједник Александар Вучић изјавио је данас да је српски народ на КиМ изложен бруталном прогону и да никада нећемо прихватити независно Косово, а најавио је да ће због доношења резолуције о Сребреници наша земља тражити и доношење резолуције о страдању Срба од Нијемаца у Другом свјетском рату, као и од усташа у Јасеновцу.

Вучић је пред разговор са патријархом српским Порфиријем и предсједником Републике Српске Милорадом Додиком рекао да ће усвајањем резолуције о Сребреници бити отворена Пандорина кутија.

„Јер ће Руси ускоро покренути захтев да се прогласи геноцидом немачко убијања руског и совјетског народа током Другог светског рата. Ми ћемо то тражити исто за оно што су Немци чинили у Србији и за то што су хрватске усташе радиле у Јасеновцу. Али да не говорим да ће то да отвори и многа друга питања и за Турску и за неке друге западне силе, од староседалаца америчких до многих других“, рекао је Вучић.

У сваком случају, како каже, то је за нас веома тешко питање, јер показује какав је однос појединих у региону према нама, али и неких свјетских сила. 

„Све што могу да вам кажем то је да смо се борили, да смо огромну енергију уложили, све време овога света сам и као председник Републике дао за то да им се супротставимо најјаче и најсназније могуће. Чак сам изненађен снагом којим су се људи уједињено борили за наше интересе и хвала вам на томе“, нагласио је Вучић.

По питању доношења резолуције о Сребреници, Вучић је рекао: 

„У сваком случају супротставићемо се њиховим противправним и свим другим актима насиља, политичким средствима и чинити све што можемо за наш народ на КиМ. И  наравно не морам да вам понављам да ми никада нећемо прихватити независно Косово као завршену чињеницу“.

Нагласио је да свакога дана на различите начине покушавају, не само из душе и срца, већ и физички, да нам у потпуности одузму КиМ.

„Од последњег пута када смо се видели од, вашег Сабора, чини ми се да су се ствари догађале управо онако како смо говорили, као да смо, нажалост, добро предвидели догађаје како у свету, тако и у нашем окружењу. Једина, можда, позитивна ствар је то да нам се Србија, а уверен сам и Српска, економски развијају добро и да то у тешким околностима, са каквима смо суочени у свету, ипак иде и боље од онога што смо очекивали“, нагласио је Вучић.

Он је указао да је са друге стране, све друго за нас много теже него што је било. 

„Међутим, оно што мене брине у овом тренутку, што не кријем, и ако се сећате и последњи пут сам дао неколико наговештаја по том питању, а сигуран сам да ће председник Додик о томе говорити више, што сматрам кључним за опстанак српског народа, јесте наметање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Та резолуција је доношена тајно, скривана од нас, скривана од очију јавности, осам  месеци су на њој радили, тек после тога је Република Србија дошла да спорзнаје ко су творци и ко је све на томе радио и ноторна је неистина да је реч о резолуцији која би требало само да обележи једно страдање и ништа више“, навео је Вучић.

Како је рекао, јер да је то тако, то не би морали ни да доносе пошто већ постоји одлука Генералне скупштине УН о свим геноцидима који су се догодили широм свијета.

Али, то за њих није било важно, жељели су посебно да обиљеже Сребреницу, додао је Вучић.

Предсједник Србије је подсјетио да ће 8. јуна бити одржан велики свесрпски Сабор.

„Тај Сабор не би био свесрпски без учешћа сабора српске цркве. Сабор је најшире тијело као што се ми окупљамо и ја молим, а то је моје мишљење, а не мора у тој форми ваша светост патријарху јер ћете ви ћете то одлучити зато што је то питање за свакога од нас - за будућност“, навео је Вучић.

Додао је да је срећан што је патријарх прихватио да буде на том Сабору.

„Ми позивамо и све владике да буду присутне. Нама ће ту доћи десетине културно-уметничких друштава из Републике Српске, долазиће нам академици, долазиће нам лекари, доћи ће буквално сви из свих сфера друштвеног живота, где ћемо да направимо и заједничке скупове и дружења и где ћемо да имамо заједничке концерте, обраћања. 

Али и када буде била заједничка седница владе, када буду дошли сви посланици Републике Српске и Србије, који буду желели, а чини ми се да је добро да на једном месту буду и патријарх, као онај који ће да буде на челу стола, али то је моја идеја - да буде и што је могуће више владика или ако могу да буду сви“, поручио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана