Вучић: Ситуација све компликованија, боримо се за рјешења

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Како одмиче рат у Украјини, економска и политичка ситуација у Европи и свијету све је компликованија, указао је данас предсједник Србије Александар Вучић и навео да се Србија труди, да на дневном нивоу, кроз разговоре са партнерима из региона и Европе, нађе сва могућа рјешења за предстојећу критичну јесен и зиму.

“Како рат у Украјини добија на замаху, тако је ситуација, и политичка и економска, у свету све компликованија, посебно имајћи у виду да су руске снаге у налету и да је замах њихове офанзиве све снажнији. Показује се да нису били у праву сви који су говори да ће бити другачији резултат ратних збивања”, указао је Вучић у обраћају јавности.

То, упозорио је, доноси и другачије околности у вези са економском ситуацијом у Европи и Србији, наводећи да је ситуација неупоредиво озбиљнија од оне коју видимо и можемо да сагледамо.

“Трудимо се да на дневном нивоу, у разговорима са свима у окружењу, са представницима Европе, нађемо што је могуће више решења за јесен и зиму, јер ће нама бити критични и трећи и четврти квартал”, рекао је Вучић.

Толико је, каже, криза са енергентима, храном и ценама, велика на европском и светском нивоу, да није једноставно из тога изаћи.

Повећање плата и пензија

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је данас повећање пензија у Србији за 19,1 одсто, минималца, као и плата у двоцифреном проценту, те ваучере за одмор у износу од 15.000 динара /око 130 евра/.

Вучић је рекао да се морају брзо завршити разговори са синдикатима о новим цијенама минималне зараде, гдје очекује значајна повећања.

"Спремни смо да помогнемо послодавцима и смањењем доприноса на зараде и повећањем неопорезивог дела дохотка, да држава преузме највећи део трошкова повећања зараде", каже Вучић.

Он наводи да су девизне резерве 14,6 милијарди евра, што показује да Србија веома чврсто стоји, а да је 1,41 милијарди евра страних инвестиција за шест мјесеци.

Вучић је рекао да држава као нову мјеру нуди грађанима ваучере за одмор у Србији, додајући да на то има право 200.000 лица.

Што се тиче преговора са радницима крагујевачког "Фијата", који је дио "Стелантиса", Вучић је рекао да су близу договора.

"Наставићемо да радимо са `Стелантисом` да би добар део обавеза према радницима могли да испунимо наредних дана. Потребан је копромис, захвалан сам радницима на разумевању. Направљен је велики помак и изашло се у сусрет великом делу радничких захтева и очекујем да се разговори приведу крају са успехом", додао је Вучић.

Представници радника и синдиката компаније "Стелантис", у чијем саставу послује крагујевачка фабрика "Фијат", разговарали су са Вучићем о њиховој судбини у транзиционом периоду до почетка производње новог електричног аутомобила током 2024. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана