Вучић:"Отворени Балкан" историјски корак за регион

Танјуг
Вучић:"Отворени Балкан" историјски корак за регион

БЕОГРАД - Морамо да будемо отворени, спремни за сарадњу и пригрлимо сваку шансу за економски раст, инфраструктурно повезивање и размјену идеја и управо зато пројекат “Отворени Балкан” представља велику прилику, али и наду, одговорност и обавезу да сами креирамо бољу и другачију будућност.

Поручио је то предсједник Србије Александар Вучић у ауторском тексту за данашњу "Политику" и истакао да на Балкану предуго није било тог важног искорака, који би повукао регион напријед, те да је ово први пут да неко на Балкану покрене нешто што је добро за цијели регион, због чега су споразуми у Скопљу историјски, а историјски ће, наводи, бити и њихови резултати.

Поручио је да је данас, „када смо земљу економски опоравили, национално усправили, време да рационално и прагматично погледамо око себе, да разумемо оно што се збива у свету, Европи, али и у региону у којем живимо“.

Вучић је истакао да је Србија на европском путу напредовала у свим сферама друштвеног живота, посебно у економији, али да Србија мора да разумие и потребе и намере ЕУ, како не би губила вријеме сањајући снове чије остварење не зависи само од нас.

-Европа нас жели, онолико колико је потребно да не правимо проблеме, неретко растрзана унутрашњим разликама, борбом против оних који не желе да прихвате све модерне узусе тзв. зелене агенде које мале земље остављају без електричне енергије, гаса, или, џихадистичког приступа владавини права, често и лицемерног (можете замислити како би се цела Европа дигла да је угледни новинар убијен у Пољској, а не у Холандији), али и непостајањем потпуно јасне стратегије према Западном Балкану, али и другим европским територијама које не припадају Унији - предочио је предсједник Србије.

Истовремено, Вучић је навео и „да у Србији и даље не разумемо да се ствари мењају, да је политика жива ствар, односи у региону такође, те да мржња , најчешће према Албанцима, нама не доноси ништа, већ напротив“.

-Ми морамо да будемо отворени, спремни за сарадњу, да пригрлимо сваку шансу за економски раст, инфраструктурно повезивање и размену идеја. Управо зато, пројекат ''Отворени Балкан'' представља велику прилику, али и наду, одговорност и обавезу да сами креирамо бољу и другачију будућност не чекајући да нам било шта падне с неба, да нам било ко донесе поклоне које ћемо платити више од њихове вредности - поручио је Вучић.

Он је указао и да у свијету о Балкану обично мисле као о месту сталних ратова и крвопролића, а чак и да је таква, додаје, историја Балкана није ни прићи историји данашње ЕУ, између чијих нација су “текле ријеке крви”, како је говорио Винстон Черчил.

 

Према његовим ријечима, тако завађен регион, са милионима жртава у међусобним сукобима, нашао је начин да искорачи напред и да за себе и за друге направи бољу будућност, а то је данашња ЕУ, заједница у којој нема граница и која је једна од највећих економских сила свиета, додуше у озбиљном паду.

-И на Балкану су текле реке крви, баш као и некада међу данашњим земљама ЕУ. Али, на Балкану предуго није било тог важног искорака, који би повукао регион напред и извукао га из своје тешке прошлости која оптерећује и његову садашњост и његову будућност -поручио је председник Србије.

Подсјећа да је прије нешто мање од двије године, заједно са Зораном Заевом, премијером Сјеверне Македоније и Едијем Рамом, премијером Албаније, покренуо у Новом Саду иницијативу да се између наших држава уклоне баријере које ометају тзв. четири слободе, на којима се заснива заједничко тржиште ЕУ - слободно кретање роба, услуга, људи и капитала.

Прије неколико дана, у Скопљу су, наводи Вучић, он, Заев и Рама и потписали три документа, „којима су се обавезали да ће радити на олакшању увоза, извоза и кретању робе између наших држава, да ће омогућити нашим радницима слободан приступ тржишту рада у свакој од три земље и да ће удружити снаге да се заштитимо од природних катастрофа, где год се оне десиле“.

-Зашто ово радимо? Зато што не можемо, а нема никаквог разлога ни да чекамо да неко то уради уместо нас -, поручио је предсједник Србије.

Додао је и да све три државе желе да постану чланице ЕУ и да учествују као равноправни играчи на огромном заједничком европском тржишту, на простору без граница за људе, робу, капитал и услуге.

- Али док се то не деси, а већ је прошло много времена, ко нам брани да добра правила пресадимо на Балкан? Ако свака од наших економија губи милионе због чекања робе на граници, ако хиљаде наших радника може да заради више код комшије, али га спречавају баријере на граници, зашто би то решавао неко други уместо нас? - упитао је Вучић.

Он је поновио и да жели да се иницијативи прикључе и остали на Балкану, поручујући да немају чега да се плаше, осим свакодневних губитака због “тврдих” граница.

Предсједник Србије је навео и да се наслушао “свега и свачега” против “Отвореног Балкана”.

- Да је ово политика, а не економија, да се овим обнавља Југославија, при чему се не сећам да је Албанија била део Југославије, да све ово већ имамо кроз ЦЕФТА, а кад већ имамо зашто нам камиони стоје данима на границама, а роба у њима пропада? - пита предсједник Србије.

Има, констатује, и оних, у Европи, али и код нас, који не могу да се помире с тим да је “Отворени Балкан” наша идеја, наш одговор на наше проблеме, да нам нико то није донио са стране.

Али и те примједбе су, примећује Вучић, типично балканске, па су му због тога, додаје, чак и симпатичне, јер кажу - ко зна зашто они то раде, нису могли они то сами да смисле, неко им је то донео из Берлина или из Америке, има много важнијих проблема, зашто њих прво не решавају...

-''Отворени Балкан'' ће успети, баш зато што га није смислио нико осим нас и зато што нико осим Србије, Северне Македоније и Албаније неће имати толико воље да га спроведе. Све што је на Балкан стигло однекуд, није се примило - указао је Вучић.

Он је истакао да је ово први пут да неко на Балкану покрене нешто што је добро за цијли регион.

-И зато су договори у Новом Саду и споразуми у Скопљу историјски, а историјски ће бити и њихови резултати. Морамо до њих да дођемо заједно, великим радом и уз велику подршку наших људи. Само зато што се ово не тиче никог са стране, већ нас који у томе учествујемо - поручио је Вучић.

И оснивачи ЕУ су, каже, знали да могу да превазиђу тешку историју само ако почну да се повезују преко економије, и они су доживљавали отпоре на све стране, али успели су.

Срби, Албанци и Македонци нису ништа мање паметни и вредни од Француза, Немаца, Италијана и других који су кроз Заједницу за угаљ и челик кренули у градњу ЕУ, подвукао је Вучић.

-Ми не морамо толико далеко, биће довољно да од нашег региона направимо простор без баријера у трговини и слободном кретању људи. Нисмо ни мање креативни, ни упорни од Европљана који одавно имају своје заједничко тржиште - навео је предсједник Србије.

Овај посао, поручује, „започели смо сами, сами ћемо га и завршити, и у томе не зависимо ни од кога, осим од наших људи који ће од њега имати највећу корист“.

- Верујем у Србију, верујем у Балкан -  закључио је Вучић у ауторском тексту .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана