Вучић: Запад тражи од Србије одрицање од Српске, признање Косова и санкције Русији

Срна
Вучић: Запад тражи од Србије одрицање од Српске, признање Косова и санкције Русији

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће Запад појачати притисак на Србију, од које очекује признање Косова, одрицање од подршке Републици Српској и увођење санкција Русији, уз ограђивање од Кине.

Говорећи о захтјевима Запада, Вучић је у обраћању јавности истакао да Запад жели да Србија, осим признања Косова, окрене леђа Републици Српској и одрекне се било какве економске и политичке подршке Српској.

"Они Републику Српску виде као реметилачки фактор на Балкану, који је под руским утицајем. Зато се од Србије тражи да активно ради против Републике Српке и за Запад ћемо бити добри тек када се одрекнемо Републике Српске и будемо критиковали политичке и друге одлуке њеног руководства", рекао је Вучић у Палати "Србија".

Он је навео да је један од циљева западних сила довођење на власт марионетског режима у Србији, који ће испунити све што Запад тражи, укључујући и признање Косова.

Вучић је указао да се на Косову и Метохији ситуација са динаром не мијења набоље, упркос покушајима међународне заједнице да то промијени, додајући да због тога неће расти притисци на Приштину, него на Београд.

Он је навео да је један од кључних разлога за то ситуација у Украјини, која се не одвија онако како је Запад замишљао, јер Руси имају иницијативу на фронту.

Вучић је рекао да постоји опасност да се у таквим околностима предсједник Русије Владимир Путин позове на косовски преседан, због чега Запад прије тога жели да затвори питање Косова и Метохије.

Зато ће, рекао је Вучић, расти притисци на Србију да ужурбано призна Косово, док ће притисак на премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија, као и до сада, бити много мањи и огледаће се у томе да он не учини нешто да испровоцира Србију и изазове сукоб, што никоме није у интересу.

Говорећи о формирању власти у Београду, Вучић је навео да је његов став да је много боље да се иде на нове изборе, него да се прибјегава рјешењима попут изборне крађе 2008. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана