Вучић: Ватикан ће чувати позицију о питању самопроглашеног Косова

Танјуг
Вучић: Ватикан ће чувати позицију о питању самопроглашеног Косова

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић, након састанка са поглаваром Римокатоличке цркве папом Фрањом, изјавио је да Ватикан води озбиљну политику и чуваће своје позиције и о питању Косова и Метохије.


“То је оно што могу да кажем и што је важно за грађане”, рекао је Вучић за Телевизију “Пинк”, одговарајући на питање колико је након састанка са папом Фрањом сигуран да Ватикан неће промијенити став о непризнавању самопроглашеног Косова.

Вучић је нагласио да Ватикан жели разговор и мирно рјешење између Срба и Албанаца.

Он је пренио да је папи Фрањи говорио о Косову и Метохији, тешком положају српског народа, као и покушајима Србије да дође до компромисног рјешења.

Вучић је рекао да би волио да папа Фрањо посјети Србију, али је подсјетио да је за то потребна сагласност Српске православне цркве.

Он је навео да је пренио поздраве Његове светости патријарха српског Иринеја, којег папа Фрањо изузетно цијени.

Вучић је, поводом изјаве чешког премијера Андреја Бабиша да је спреман да са чешким предсједником Милошем Земаном и осталим институцијама разговара о питању повлачења признања самопроглашеног Косова, рекао да не треба имати превелика очекивања да Чешка може тако лако да промијени свој став о том питању.

“Немојмо да подижемо очекивања нашег народа. Бескрајно хвала нашим чешким пријатељима, знам колико поштују и воле Србију, али немојте да правимо од Земана нешто, па да, ако не буде дошло до такве одлуке, од њега правимо непријатеља, који није био нешто спреман да уради”, рекао је Вучић.

Он је навео да је са папом Фрањом разговарао и о неопходности поправљања односа Срба и Хрвата и истакао да је веома битна улога Ватикана у разговорима о будућности које морају да имају Срби и Хрвати.

Вучић је рекао да му је и државни секретар Ватикана кардинал Пјетро Паролини пренио о чему је недавно разговарао са хрватским руководством.

“Јасно је свима да нас историја и прошлост деле, да имамо потпуно другачији поглед на оно што се дешавало. Плашим се да ћемо, ако не будемо одговорни и ако будемо говорили о прошлости, све друге ојачати, а себе ослабити. Ако желимо да останемо на својим огњиштима, мораћемо да више поштујемо једни друге”, указао је Вучић.

Он је навео да је разговор са папом Фрањом у Ватикану трајао дуже од предвиђеног, да је много тога паметног и доброг чуо и научио, те да је видио бригу за све људе у Србији и на Балкану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана