Вучић: Ускоро финансијска помоћ за Србе на Косову и Метохији

Срна
Вучић: Ускоро финансијска помоћ за Србе на Косову и Метохији

КУРШУМЛИЈА - Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да сви који живе у српским срединама на Косову и Метохији могу да очекују нову финансијску помоћ, као и нове инфраструктурне пројекте.

"Желимо да људи наставе да се боре и да чувају своја огњишта", рекао је Вучић новинарима у Куршумлији, након састанка са политичким и институционалним представницима Срба са Косова и Метохије, на којем је било ријечи о актуелној политичкој ситуацији на Космету. 

Према његовим ријечима, договор је да се уплати посебна финансијска помоћ људима који живе на Космету, што је између 12.000 и 14.000 људи. 

"То је директан поклон, а сваки човек и свако дете добиће по 100 евра додатног новца. Незапосленима ће бити дато по 200 евра. То је огроман новац, али ми желимо тиме да помогнемо посебно сиромашном делу становништва. Једна петочлана породица може да добије и до 700 евра", рекао је Вучић. 

Он је додао да је упознао Србе са Космета са конкретним будућим пројектима Србије у српским срединама у овој покрајини, чиме ће се показати колико је снага српске државе већа него у претходном периоду. 

Вучић је рекао да се на састанку разговарало о предстојећем доласку изасланика ЕУ Мирослава Лајчака и наставку разговора и дијалога у Бриселу, те са каквим се проблемима Србија суочава. 

"Ја сам Србе са Косова и Метохије упознао са доласком Лајчака, о безбедносним проблемима на Космету, али и конкретним пројектима. Клиничко-болнички центар Косовска Митровица, као и нови КЦ у Грачаници, нови путеви, све су то будући пројекти. Говорили смо о посебним пројектима о Косовском Поморављу, али и о Штрпцу", рекао је Вучић. 

Одговарајући на питање о дијалогу Београда и Приштине, Вучић каже да види да се албанским политичарима не свиђа Бриселски споразум, али да могу да наставе да показују нервозу, а да ће Србија наставити да ради свој посао. 

Он је рекао да је могуће одлагање одржавања за вечерас планиране сједнице Савјета за националну безбједност, на којој је требало да се разговара о борби против организованог криминала. 

"Добио сам одређене информације, могуће је померање седнице. У сваком случају борба против организованог криминала ће бити настављена. Када грађани Србије чују и виде о чему се све ради, биће шокирани", рекао је Вучић. 

Предсједни Српске листе, која је у српским срединама остварила убједљиву побједу на недавним ванредним парламентарним изборима на Космету, Горан Ракић рекао је да успјех те листе није само њена побједа, већ побједа српског једиства. 

"Нама ови састанци значе јер ту пупчану врпцу са државом Србијом нико неће моћи да пресече. Тражили смо још оваквих састанака, надам се још једном сусрету", рекао је Ракић након састанка одржаног у касарни "Топлички устанак".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана