Вучић у Охриду: Некакав договор смо постигли, али се ништа не завршава вечерас, већ тек почиње

Г.С.
Вучић у Охриду: Некакав договор смо постигли, али се ништа не завршава вечерас, већ тек почиње

ОХРИД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је на данашњим наставку дијалога Београда и Приштине у Охриду договорено неколико тачака које ће постати дио преговарачког оквира за обје стране и ЕУ.

“За нас је од великог значаја што је као приоритетна обавеза стављена Заједница српских општина у складу са ранијим договором из Брисела”, рекао је Вучић новинарима у Охриду, након састанака са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом и специјалним представником за дијалог Мирославом Лајчаком.

Вучић је рекао да је на највишем нивоу уз посредовање европских званичника постигнут некакав договор и да је задовољан због тога.

“Једна од кључних тачака је да ће Европски савет процењивати колико је ко урадио из имплементационог плана на путу који тек почиње и трајаће”, рекао је Вучић.

Он је додао да у имплеметационом плану стоји да су примили к знању чињеницу да ће ЕУ то ставити као дио преговарачког процеса.

Вучић је навео да ће бити настављени разговори о несталим особа и донаторским конференцијама и да ће то морати да се надограђује у имплементациони план.

Предсједник Србије је рекао на данашњем састанку није ништа потписао.

“Ставили смо обојица до зњања шта су његове /Куртијеве/ и наше црвене линије”, рекао је Вучић и додао да данас није био “дан Д”.

Предсједник Србије је најавио да ће сутра грађанима Србије представити сваку тачку, а да ће од понедјељка, 20. марта да прима на консултације представнике посланичких група у Скупштини Србије.

“У месецима пред нама је озбиљан посао, који није лак. Верујем да ће приштинска страна почети да испуњава обавезу, а то је ЗСО”, рекао је Вучић.

Он је навео да ће напредак Србије на европском путу биће цијењен кроз то шта је урадила из имплементационог плана.

“Могу да кажем да имам зрно задовољства након данашњег састанка. Имали смо пристојан и контруктиван разговор након бројних неслагања”, рекао је Вучић.

Борељ: Усвојен анекс споразума, Косово пристало да обезбиједи самоуправу за Србе

Након 12-сатног састанка, присутним новинарима се обратио високи представник ЕУ за вањску политику и безбједност Жозеп Борељ. Он је истакао да су се двије земље договориле да поштују све тачке и да ће их све спровести. 

- Ми смо имали дуг дан, наш циљ је био да се Косово и Србија договоре о томе како ће спровести споразум који су прихватили на посљедњем састанку у Биселу. Данас је на столу било да се договоримо на који начин ће бити спроведено. Практични кораци шта треба урадити и на који начин треба урадити. 

Имамо договор и споразум како то да реализујемо, Косово и Србија су се договорили о анексу спровођења споразума о путу спровођења нормализације односа. У оквиру тог анекса стране су се договориле да испуне све чланове споразума и да проведу све ставке без одлагања. Тај исход је настао послије јако тешких преговара, не преговара се 12 сати око једноставних ствари - рекао је Борељ.

Он је поменуо и члан 7 о коме се много расправљало по питању “Самоуправљања српске заједнице на Косову”.

- За члан 7 Косово је пристало да почне одмах, а када кажем одмах, мислим одмах, преговори за успостављање аранжмана и припрема за обезбјеђивање истинског нивоа самоуправљања српске заједнице - рекао је Борељ.

Стране су се сложиле да спроведу истрагу о несталим лицима, као питање које је хитно, навео је Борељ.

- Прво смо предложили амбиционзнији и детаљнији приједлог анекса али стране нису успјеле да постигну дговор. С једне стране Косово није било довољно флексибилно о материји, а са друге стране Србија је изјавила да неће потписати ако су били спремни за спровођење. Направили смо неколико креативних рјешења, али стране нису успјеле да пронађу прихватљиво рјешење.

Анекси и споразум сматрају се усвојеним путем мог саопћења које ће бити објављено, додаје Борељ. 

- Упркос чињеници да је предложен абиционзнији текст на самом почетку, оно што су стране прихватиле постат ће састани дио њиховог пута према ЕУ. Како би то било конкретно и ја ћу покренути рад да формалном укључивању преговора Србије око уласка у ЕУ и у оквиру агенде о нормализицији односа на Косову. Ми као ЕУ, захтјеват ћемо да испуне своје обавезе, јер ће оне бити дио пута ка ЕУ.

Не испуњавање вуче посљедице, јасно је да ће обје стране имати велику корист од овог споразума, овдје се не ради само о Србији и Косову. Ради се о стабилности цијелог региона - закључио је Борељ.

У Охриду је завршен састанак европског комесара за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем. Претходно одржани билатерални сусрети. На позив европског шефа дипломатије, у Охриду се разговарало о споразуму о имплементацији европског предлога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана