Вучић: У Београду се затварају клубови, студентски домови, казне за маске ...

Танјуг
Вучић: У Београду се затварају клубови, студентски домови, казне за маске ...

БЕОГРАД - На двије недјеље биће затворени ноћни клубови, сплавови од 23 сата до шест ујутру, као и кафићи, осим оних који имају башту, као мјера у сузбијању ширења корона вируса, најавио је вечерас предсједник Александар Вучић, као и казне за неношење маски у тржним центрима и јавном градском и међуградском превозу, од 5.000 до 6.000 динара.

Такође, биће затворени и студентски домови, јер је велики број студената заражен.

Број људи окупљених у затвореном биће ограничен на 100, уз дистанцу и са маскама, а на отвореном до 500 људи.

Уколико ове мјере не буду довољне, биће и других, најавио је Вучић.

Он је додао да је ситуација у Београду најпроблематичнија јер је 82,5 одсто свих заражених у престоници.

На питање гдје ће студенти који нису из Србије, каже да они неће бити у Београду за то вријеме…

“Код Срба је увек присутан ђавољи адвокат и увек ће да буде крива држава. И ја. Немам проблем са тим”, рекао је Вучић за РТС.

Кад је ријеч о казнама, каже:

“Ако неко жели, има право да буде неодговоран за себе, али нема право да буде неодговоран за друге. Ако сте неодговорни за друге - мораће да плати”, нагласио је председник Србије.

То је начин да се сачува здравље људи, јер другачије не може, додао је он.

“Животи људи су нам најважнији, морамо да заштитимо живот и економију, и морамо ово да предузмемо”, рекао је Вучић.

Предсједник је истакао да би волио да имамо повољнију ситуацију у вези са Ковидом 19, а да је највећи проблем Београд, док је све остало неупореодиво једноставније у поређењу са престоницом.

“Од заражених, 82,5 одсто је Београд. Јасно је да су сви други бројеви под контролом и да је то мање или више очекивано, уобичајено. Јасно је да је Београд зариште”, рекао је Вучић.

Ако Мишовић постане ковид болница на љето, били би у проблем

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да би он увео најрестриктивније мјере, односно за затварање Београда, али да то струка није сматрала потребним, те нагласио да, ако “Драгиша Мишовић” у љетњим мјесецима мора бити проглашена квид болницом, онда би били у тешкој ситуацији.

“Ако мере које ће влада сутра донети не буду дале резултате, а консултовали смо се са људима из Кризног штаба И наша намера је да слушамо оне које знају, онда ћемо увести даље мере. Да сам ја одлучивао, затворио бих Београд, увек полицијски час. Дао сам себи право да то мишљење изнесем струци, која сматра да то тренутно није потребно”; казао је Вучић за РТС.

Указао је да прихватањем мишљења струке држава показује поштовање према струци, људима који се сваког дана боре, а о којима многи свакодневно говоре најгоре.

С тим у вези, навео је примјер Горана Стевановића који је у претходна два дана прегледао 200 људи, док су га вређали, проклињали.

Сметају људима, како каже, они који раде И који се боре, и додао да је увијек на страни оних који се боре.

Уколико нове мјере не буду довољне биће уведене даље, најавио је он, додајући да неће да ризикује животе грађана.

Подвукао је да је најважније да здравствени систем издржи, те указао да једино што још није отворено као ковид болница јесте “наш спејс шатл” “Драгиша Мишовић”.

“Молимо се Богу да не морамо да отворимо « Мишовић » у летњим месецима, јер ако до тога дође онда смо у тешкој ситуацији. Чувамо људе у “Мишовићу”, не што волимо више њихове лекаре и медицинске сестре од оних у Земунској болници, у Панчевачкој или на Звездари, већ што желимо да их сачувамо да буду одморни за новембар”, објаснио је Вучић.

Подсјетио је да је “Мишовцих” била болница у којој је, прије него што смо ушли у борбу са короном, било 25 респиратора, а данас их има 165, који имају кисеонички мод И механичку вентилацију за најтже случајеве.

Подвукао је да је то најснажнија болница у Србији.

На питање да ли ће се поново отворити привремена болница на Сајму, рекао је да могу да се отворе и Арена или Пионир, али то су болнице за лакше случајеве, док су ове друге болнице за теже болеснике.

Осврнувши се поново на могућност увођења даљих мјера рекао је да нема никакве сумње да ће то учинити, јер не бјежи од личне одговорности за спровођење најтежих мјера.

“На крају, шта год и како год да се догоди, сваком ћу бити крив. Када је већ тако, мени је здравље људи најважније. Нећу да губимо ни старије, ни млађе што се дуго не јаве или имају неке друге болести. Одмах вам кажем ако у три до четири дана ово не буде донело резултате, а мере доносимо на две недеље, морамо ићи са даљим мерама », казао је Вучић.

На питање шта значи затварање Београда, рекао је да нико не смије да уђе и изађе из града, и додао да је на струци да одлучи да ли ће то бити за 10 или 17 општина, али је тешко одвојити једну од друге стране Палилуле или Чукарицу од Сремчице и слично.

« Не треба нико да жури натраг, Те мере не доносимо и нисмо, јер је стручни тим против тога, али ако ситуација не буде под контролом не бих искључио и ту могућност », објаснио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана