Вучић: Све смо ближе великом свјетском сукобу, однијеће више живота него Други свјетски рат

ГС
Вучић: Све смо ближе великом свјетском сукобу, однијеће више живота него Други свјетски рат

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је саучешће поводом напада у Москви и истакао да ће тај трагичан догађај имати несагледиве посљедице.

Свакога дана смо све ближе великом светском сукобу, највећем у историји, поручио је Вучић. Указао је и да постоји могућност да Србија изађе из Савета Европе и да би пријем тзв. Kосова у ту организацију де факто представљало избацивање Србије.

Александар Вучић је указао да има више разлога за одржавање сједнице Савета за националну безбједност, а да је напад у Москви непосредни повод.

Вучић је изјавио да ће Влада бити изабрана много прије 6. маја, када истиче рок за избор и додао да вјерује да ће у року од седам дана бити саопштено име мандатара.

Поручио је да очекује да ће Влада бити изабрана врло брзо.

"Пре свега желим да изразим грађанима Руске Федерације, руководству Русије, најискреније саучешће у нади да ће терористи који су овако страшно злодело починили привести познанију права, дакле ухапсити или ликвидирати", нагласио је Вучић гостујући на ТВ Прва.

Истакао је да се нада да се овако стравичан злочин више никада неће поновити.

Навео је и да је 7. марта америчка амбасада позвала своје грађане да не иду у шопинг молове, након чега је то учинила и британска амбасада и још неке.

"Нешто што смо говорили много пута, а мало ко је желео да чује, мало ко је желео и да верује, мало коме је пало на памет да сагледа чињенице. Седмог марта је америчка амбасада позвала своје грађане да не иду у шопинг молове, то су радили затим и Британци и још неко. Дакле, што значи да су њихове специјалне службе пресреле одређене разговоре, дошле до информација, знале су да ће то да се догоди", рекао је Вучић.

"Сваког дана смо све ближе великом светском сукобу"

У сваком случају, поручује, ово је трагични догађај који има несагледиве посљедице.

"Неко ће рећи да су радикални исламисти, неко ће рећи Kијев, Kијев ће рећи да је то Москва урадила да би могла да преокрене то у медијском смислу, али оно што су реалне последице, нема никакве сумње да ће бити даље ескалације сукоба у Украјини, даље приближавање светском сукобу о којем смо говорили. Не могу да кажем да сте се помало подсмехивали ономе што сам говорио, али свакако уз неверицу осмехивали, а на моју жалост и нажалост свих нас, био сам у праву", нагласио је Вучић.

Сматрам да смо свакога дана све ближе великом свјетском сукобу, највећем у историји, који плашим се да ће однети више живота него чак Други свјетски рат, поручио је Вучић.

"Ово је само један беочуг, јер и ноћас је било веома тешко у Украјини. Вечерас је кренуо најжешћи артиљеријски напад на Белгород. Желим само да кажем да то иде у све лошијем смеру", додао је Вучић.

"Веће кривичне казне за оне који буду ухваћени са хладним оружјем"

Вучић је најавио да ће бити предложени нови закони којима ће се повећати кривичне казне за оне који буду ухваћени са хладним оружјем на било ком месту, додајући да ће се ускоро такви предлози наћи у парламенту.

"Желимо да обезбедимо да се наши људи осећају сигурно и да покушамо да направимо од Београда један од три најсигурнија града у целом свету. Ми смо данас у првих 10 одсто најсигурнијих градова у свету. Говорим о Београду, зато што је ту стопа криминала већа него што је у другим градовима. Само зато сам говорио о Београду. Мислим и на сваки други град у Србији", рекао је Вучић.

"Једна од могућности је да изађемо из Савета Европе"

На питање да ли ће тзв. Kосово бити примљено у Савјет Европе 27. марта, предсједник је рекао можда не тог дана, али "неког 27. да хоће". 

"Неког 27. хоће, шта их брига", рекао је предсједник.

Указао је да постоји могућност да Србија изађе из Савјета Европе и да би пријем тзв. Kосова у ту организацију де факто представљало избацивање Србије.

"Биће им веома, веома непријатно када се буду чули сви детаљи око тога како су лагали Србију око Савета Европе и све остале приче. Ви идите са тим, а онда ћемо да видимо хоће ли Србија да остаје или неће да остаје у Савету Европе. И ни то нећете сазнати пре него што ово урадите. Па да видимо, можда вам се више свиђа да имате Приштину у Савету Европе него да имате Београд и Србију", изјавио је Вучић гостујући на ТВ Прва.

Оцијенио је да је то ионако организација која одлучује "још мало ни о чему".

Подсјетио је да је Русија избачена из Савјета Европе, прије него што су тзв. Kосово ставили на дневни ред, и додаје да би улазак тзв. Kосова де факто било избацивање Србије из те организације.

"Србија неће да срља у ратне сукобе у које би неки да је уведу"

Вучић наглашава да нема договора око динара и да све што донесе премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти уз подршку ЕУ или САД биће само наметнуто.

"Можете да донесете све против нас, нема договора око динара, све што донесете биће наметнуто и ми ћемо рећи у реду је, наметнуо је Kурти уз подршку ЕУ, САД, видећемо кога још, ако још неко буде. Много сте велики, много јаки, ми ћемо да издржимо", рекао је предсједник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана