Вучић: Страдали Срби за мене никада неће бити терористи

ГС
Вучић: Страдали Срби за мене никада неће бити терористи

БЕОГРАД – Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је, иако је убиство албанског полицајца за сваку осуду, за њега као предсједника Србије тројица Срба који су погинули у Бањској нису терористи.

Додао је да су то породични људи, очеви.

-Без обзира на то што албански полицајац, по слову закона, нема шта да тражи на северу обезбеђивања саобраћаја, по Бриселском споразуму потписаном пре 11 година, нема оправдање. И за то ће наши органи предузети одговарајуће кораке - рекао је Вучић за РТС и додао да су сви настрадали породични људи.

Додао је да данас има много више информација него у недјељу и да ће од Приштине тражити да пошаљу снимке из дрона како је полицајац убијен.

-Свакако мора да се сноси одговорност за то, али морате да видите да то убиство није планирано. Није дошао неко, па прислонио пиштољ па га упуцао - навео је Вучић.

Нагласио је да су, према најновијим информацијама, постављане барикаде, а не замке.

-Реч је о људима који су после Куртијевог (Аљбин, премијер привремених органа у Приштини) терора који траје 10,11 година од Бриселског споразума, од шиканирања до упуцавања Срба. Онда кажу “Вучићу ти си знао, јер си говорио и у Америци да ће то да се деси. Ја сам то говорио већ годину дана од барикада - рекао је Вучић.

Додао је да је разговарао и имао тешке разговоре између осталог са Миланом Радоичићем и другим Србима након што су постављане барикаде.

-И морао сам да их разумем, јер су били у праву због ситуације са којом се суочавају. Али, оно што сам ја видео је шира слика и молио сам их да се повуку са барикада - рекао је Вучић.

Навео је да је полицајац био рањен од експлозива који је служио да отежа склањање барикада и додао да је до размјене ватре дошло након експлозије.

Рекао је да не зна да ли је полицајац настрадао од експлозива или од пуцњаве, али да то свакако не умањује тежину дјела, али да објашњава природу и стварне намјере Приштине и косовске полиције.

-Ми ћемо свој посао у складу са законима Републике Србије да обавимо. Испитаћемо све што се догодило, данас знамо много више. То значи да ћемо се понашати као правна држава -додао је Вучић.

Ннагласио је да су се запрепастили чињеницом да Еулекс ћути и не иде у оперативну акцију.

-Они су задржани у оперативној сали где су пратили где се ко креће. Чудно да сви ћуте о томе. Кажу да су одбијени од Приштине јер је Приштина знала кога шаље у акцију и шта је намера према Србима. Одбијајући Еулекс кренули су да убију све Србе – истакао је Вучић.

Тврди да у спречавању Еулекса и потјери нису била само лица са КиМ, већ специјализована за борбу против Срба.

.Попут лица са Прешевске територије, позната по кривичним делима у Србији, Ти и слични плаћеници ишли су у акцији. Добро обучени, не претерано храбри јер су тукли снајперима – истакао је Вучић.

Појаснио је да Србија обиљежава Дан жалости због смрти свих људи који су страдали на КиМ, односно и због тројице убијених Срба и убијеног полицајца.

Напомње да су, „из угла Устава Србије, сви они држављани наше земље“.

-Мислим да је то цивилизацијска и озбиљна одлука - рекао је Вучић. Вучић је, одговарајући на критике албанског премијера Едија Раме који је рекао да је Дан жалости најгори сигнал који је Србија могла да пошаље и позвао ЕУ да дигне узбуну на највиши ниво, казао да Рама није говорио истину.

Он је објаснио да су српске општине на сјеверу КиМ имале Дан жалости због убијених Срба, али је, како каже, Србија обиљежила Дан жалости због свих убијених, додајући да није први пут да Рама не говори истину.

Вучић је рекао да ће указати и на лицемјерје када је ријеч о европским вриједностима о којима је говорио Рама, подсјетивши да је 2015. године дошло до великог сукоба у Куманову између албанских терориста који су напали Македонију, која је, иначе, чланица УН.

-Погинуло је осам полицајаца - рекао је Вучић, и додао да је тада била “државна” сахрана у Приштини, са униформама УЧК, те да тада Рама, нити било ко из Европе, није држао придике.

На сахрани је био, указао је Вучић, и Иса Мустафа.

-Ово је Бег Ризај један од убијених терориста, подигнут му је споменик - рекао је Вучић и навео да је споменик обилазио и полагао свијеће Рамуш Харадинај.

-Толико о њиховим принципима и европској будућности - рекао је Вучић.

Курти систематски уништава српски народ

Нагласио је да Курти систематски уништава српски народ на Косову и Метохији, додавши да Срби на КиМ пролазе кроз пакао.

- Ситуација ври, ти људи су за све људе на северу мученици и свеци, Курти је ујединио све Србе. Шта очекују следеће, да буде као колона из Карабаха. Неће бити. Тим људима је дотерало цара до дувара. Курти је систематски уништавао и уништава српски народ. Он мрзи спрски народ - рекао је Вучић.

Он је рекао да не зна шта је била идеја Срба који су се окупили и ушли у сукоб са такозваном косовском полицијом, али је нагласио да је сигуран да су ишли да чувају своје куће и да се спреме за неке будуће нападе.

-Годину дана имам информације да се људи спремају на отпор. Они то не крију. Они су били веома разочарани тиме што сам их молио да склоне барикаде. Они су били против тога и мени су то замерили. Мислим да сам тиме сачувао стотине српских глава - рекао је предсједник Србије.

Вучић је истакао да Срби на Косову и Метохији живе другачији живот.

-Њихове жене неко малтретира сваки дан, њихову децу неко малтретира сваки дан, на њихову децу неко пуца - рекао је председник, додавши да Срби на КиМ пролазе кроз пакао и не могу лепо да живе.

Он их је позвао да на миран начин добију оно што им припада и да се на миран начин тражи да се склони Куртијева полиција.

-Да све пробамо на миран начин, а да нам последња опција буде да морамо да штитимо животе наших људи. Мир је наш интерес и позивам их на то-  рекао је Вучић.

Говорећи о камионима којима су Срби блокирали пут у ноћи између суботе и недјеље, Вучић је рекао да једно возило купљено у Хрватској, а друго од “Србина или Албанца у Медвеђи”.

Вучић за емисију Око интервју говори о томе шта се заиста десило у ноћи између суботе и недеље у Бањској када је дошло до сукоба локалних срба и такозване косовске полиције, какве ће да буду посљедице, унутрашње и спољнополитичке, и оно најбитније, како заштитити Србе на Косову и шта Србија мора да уради да им гарантује сигурност.

Радоичић није рањен

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се потпредседник Српске листе Милан Радоичић никада није скривао и стидио своје улоге и свакако ће одговарати на позив надлежних органа Србије.

- Уверен сам да ће бити саслушан, рекао је Вучић за РТС и додао да се он налази у централној Србији. Према његовим ријечима Радоичић није рањен и додао да се ради о још једној лажи.

-Нагласио је да Радоичић себе сматра борцем за слободу, и да се својих другова није и никада не би одрекао – казао је Вучић.

Додао је да свакако познаје Милана Радоичића, али да није упознат са тиме ко је по наводима био са њим у инциденту.Вучић је ово рекао одговарајући на питање новинара да ли зна ко “командује Србима на КиМ” и нагласио да не потврђује да Милан Радоичић “командује”, али да свакако зна ко је он.

-Знам Милана Радоичића, ове друге не знам, нити знам ко је био, нити сам било кога препознао, сада сам чуо за ове људе. Видео сам да су лагали да је овај (убијени Србин  Бојан Мијаиловић) Вулинов телохранитељ, а тај човек је био са Александром Вулином пре 10 година када је Вулин био шеф канцеларије за КиМ, у манастир Грачаница је ишао - рекао је предсједник Србије.

Вучић је додао да, због помињања тог тјелохранитеља, говоре да је то “доказ да је умешана Безбедносно информативна агенција”.

-Ви се осмехнете на то, они говоре да је то озбиљно, па кажу - ево га документ који доказује да је Војска Србије дала све, а на документу то није никакав примопредајни документ, већ оно што вам иде уз нешто и то ћемо видети да ли је фалсификат или не, јер ВБА и Војна полиција од данас воде истрагу. Замислите нашли су тамо 300 комада нечега и нашли једно иначе пешадијско оружје које има документ које иде уз пиштољ, пушку или нешто, где је било и тако даље. Нема никаквог реверса, примопредаје или било чега. Дакле, све што су говорили, лагали су - рекао је Вучић.

Вучић је упитао коме би у Београду одговарало нешто такво у овом тренуку.

-Ајде ми покажите једног човека у Београду коме би то одговарало, само једног – нагласио је.

На питање да ли пре свих ових дешавања тзв. Косово полако губи “најзначајнији ресурс који има - америчку подршку” и да ли овим инцидентом Приштина враћа америчку подршку, предсједник је рекао да је то свакако тако, и да су они све што се десило на најпрљавији могући начин искористили.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана