Вучић: Србија страдала јер је жељела да буде слободна и слободарска

Срна
Вучић: Србија страдала јер је жељела да буде слободна и слободарска

СОМБОР - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је у Сомбору, на државној церемонији обиљежавања Дана сјећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, да је прије 24 године умрло савремено међународно право, а Србија страдала само зато што је жељела да буде слободна и слободарска.

У обраћању на државној церемонији у Сомбору Вучић је поручио да од тада више ништа што се у свијету догађа не може да буде горе од онога што је учињено Србији - малој земљи која је била крива само зато што је желела да буде своја на своме.

"Срушили су стари и створили нови поредак у коме се они питају за све, а непослушни морају да буду кажњени. Успели су да разоре много веће земље, од Совјетског Савеза, наставили са Југославијом, а онда је дошло на ред да та непослушна Србија која није хтела да прихвати диктате коначно страда и добије оно што заслужује. Рекли су жми идемо да победимо те Србе варваре, да не почине геноцидж", рекао је Вучић.

Он је указао да српска војска никада није крочила ни педаљ на неку другу земљу, као и да је 19 земаља без сагласност Савјета безбједности УН напало једну малу слободну и слободарску Србији у намјери да их научи памети једном заувијек, те подсјетио да су током бомбардовања убили 79 дјеце, те 2.500 људи, укључујући цивиле и полицајаце на својој територији.

Државној церемонији обиљежавања присуствују и предсједници влада Србије и Републике Српске Ана Брнабић и Радован Вишковић, предсједници парламената Владимир Орлић и Ненад Стевандић, као и министри у владама Србије и Српске.

Из Републике Српске присутни су и министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

На данашњи дан навршиле су се 24 године од почетка агресије НАТО-а на СР Југославију у којој је током 78 дана бомбардовања убијено 2.500 људи, међу којима најмање 79 дјеце, док је употреба забрањене муниције са осиромашеним уранијумом изазвала тешке посљедице по здравље становништва, а цијела земља претрпјела страшна разарања.

Сомбор је био један од првих градова гдје су пале бомбе и изгубљени људски животи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана