Вучић: Србија се никада није служила триковима, примјениће оно што је рекла

Танјуг
Вучић: Србија се никада није служила триковима, примјениће оно што је рекла

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се Србија никада није служила никаквим триковима и да ће имплеметирати оно што је, како је нагласио, рекла да ће да уради.

"То је моја порука онима који су говорили о томе. За разлику од свих њих ми се никада триковима не служимо. Оно што сам рекао у Народној скупштини Републике Србије, што сам рекао њима у Охриду, њима у Бриселу и петорки у Београду, понављам свакога дана и ни за јоту се мој став није променио ни пред ким", рекао је Вучић је на конференцији за новинаре са италијанским министром спољних послова Антонијем Тајанијем поводом Форума за пословну и научну сарадњу Србије и Италије. 

Одговарајући на питања новинара да ли ће Београд имплементирати оно што је договорено на састанку у Охриду о нормализацији односа Београда и Приштине, предсједник је казао да је правно обавезујуће за Србију нешто на шта он стави потпис или печат или када се са тим вербално, осносно усмено сагласи. 

"И нико други не може да произведе правне посљедице за Републику Србију осим њеног предсједника и у појединим случајевима премијера или министра спољних послова", напоменуо је нВучић.

Додао је ће Србија радити на имплементацији свега што је, како је казао, "рекла да ће да ради". 

"Не мислим да ће Приштина да испуни оно што јој је једина обавеза, а то је да у складу са споразумима достигнутим у дијалогу формира Заједницу српских општина. Дакле, све што смо рекли да ћемо да радимо на имплентацији ми ћемо да урадимо. Оно што сам рекао да нећемо, то сам и данас поновио Антонију Тајанију, да не би било покварених и лажних тумачења и да видите да се уопште не плашим што говорим свима у лице потпуно исто. Замолио бих поједине министре из неких земаља да питају и канцелара (Немачке Олафа) Шолца и председника (Француске Емануела) Макрона јесам ли им то у лице рекао или не", рекао је Вучић. 

Поновио је да то за Србију подразумјева да нема говора о чланству у Уједињеним нацијама за такозвано Косово, као ни организацијама, институцијама и агенцијама УН и да нема признања. 

"Све остало што значи стварно нормализацију односа, што значи нормалан однос између Срба и Албанаца, боље односе, без тензија и сукоба Србија је спремна да примењује и Србија ће да имплементира. А да ли ће неки други, то ћемо да видимо, па ћу ускоро да их питам ко се служио триковима, а ко није", нагласио је предсједник.

Истакао је да што се Србије тиче, она има своју ријеч и да њена ријеч нешто значи. 

"А плашим се да нечији потписи ни до данас нису значили ништа, јер да то није тако онда 10 година послије потписивања споразума не бисмо и даље причали о ЗСО, као што причамо данас", рекао је Вучић. 

Додао је да му није лако да трпи "нејнеодговорније и најнеспособније типове у земљи који су уништили земљу". 

"То ћу оставити за неки друге дане, не желим у такве ствари да мешам наше госте. И добиће заслужен одговор. Као што не мислим да Србија треба да се повлачи и склања од било кога и да има нечега да се стиди, тако има много мање да се стиди оних најгорих у њој који би је уништили у року од пет минута и они ће добити свој прави политички одговор", поручио је Вучић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана