Вучић: Србија мора да иде у преговоре о КиМ иначе ће да буде згажена

Танјуг, РТС
Вучић: Србија мора да иде у преговоре о КиМ иначе ће да буде згажена

БЕОГРАД- Србија мора да иде у преговоре и разговоре о Косову и Метохији иначе ће да буде згажена, упозорио је данас предсjедник Србије Александар Вучић током расправе у Скупштини Србије и истакао да се мора водити одговорна политика и да се сачува војна неутралност.

Вучић је то рекао поводом излагања шефа посланичке групе “Морамо-Заједно” Небојше Зеленовића који сматра да је војно неутрална позиција Србије неодржива, као и став о неувођењу санкција Русији.

Вучић је истакао да је важно да Србија чува војну неутралност, „јер постоји нешто што је у души народа и што му се не може одузети, јер би се тиме одузело биће српског народа и грађана“.

Према ријечима Вучића, интерес Србије је да буде у ЕУ, а да када се ради о војној неутралности, то је нешто што је Србија изгласала.

-Ако хоћете да поднесете народну иницијативу немам проблем. Са Кфором разговарамо у сваком тренутку, то је оно што је наш интерес, а не улазак у НАТО. Морамо да сарађујемо и од непријатеља и полупријатеља правимо пријатеље. Кажете да је питање БиХ тешко питање. То је први пут да чујем да питање БиХ и КиМ треба да се решава заједно. Спреман сам да разговарам о свим идејама - рекао је Вучић.

Он је такође оцијенио да је важно да се избјегава замрзнути  конфликт и иде ка компромису.

Поводом навода Зеленовића да од 30 држава чланица НАТО четири није признало самопроглашено Косово и да су забрињавајући трендови да би и они могли да се усагласе са већином од 26 земаља, Вучић је подсјетио да је и сам јутрос рекао да постоји идеја да Косово приме у НАТО.

-Таква опасност на жалост постоји, рекао сам то - рекао је Вучић али је додао и да, иако те земље знају шта су урадиле Србији, неће да слушају више о територијалном интегритету Србије.

Он је указао на њихово лицемјерје, јер штите територијални интегритет Украјине, а срушили су Србије, и додао да највише замјерају баш на тој паралели, јер је она перфектно прецизна и тачна.

-Воз је кренуо и нико неће да вас слуша, то сам покушао јутрос да објасним- навео је Вучић и додао да је потребан један окидач да би се ушло у сукоб.

Он је истакао да зато Србија мора да разговара и да сачува свој приступ и да у Европи разумију да неће да изазива сукобе.

-Не обрадује се нико разговору са Блинкеном, али морамо то да радимо, то је важно и одговорно. Мислим да водимо добру политику, поштујем наше разлике и верујем да ћемо за два или три месеца имати другачију расправу- навео је Вучић додајући да је данас схватио све о српској политици.

Рекао је и да ће се тражити најбоље рјешење за Србију, иако је ситуација све тежа, додајући да је Србија без већих посљедица издржала 350 дана, што значи да је водила политику са ставом које ће се држати и даље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана