Вучић: Спас - масовно тестирање и вакцина

Танјуг
Вучић: Спас - масовно тестирање и вакцина

БЕОГРАД - Предсjедник Александар Вучић изјавио је вечерас да ће Србија да појача тестирање на корона вирус, јер су рано откривање и изолација кључне, као и вакцина, за коју се држава труди и покушава да у наредних мjесец дана обезбjеди прве количине.

Србија је, иначе, данас оборила рекорд у броју тестираних - 21.476.

“Пробаћемо на 25.000 - 30.000 тестова. То исцрпљује, и наше лабораторијске и људске и финансијске капацитете, то су непојмљиви новци на дневном нивоу. Али, као што је рекао аустријски канцелар Курц, спас је у две ствари - масовно тестирање и вакцина”, рекао је Вучић.

Он је рекао да се након масовног тестирања, бар ти људи, који су откривени, понашају дисциплинованије и у 95 одсто случајева гледају да не шире даље инфекцију и воде рачуна о свом здравственом стању.

“Рано откривање и изолација, ''склањање'' тих људи суштина борбе”, рекао је Вучић са чим се сагласио и директор Инфективне клинике др Горан Стевановић.

Такође, Вучић је истакао да се држава труди и покушава да у нареднх мjесец дана обезбjеди прве значајне количине вакцине.

“Разговарамо са свим земљама. Ми смо део ковакса, ако ЕУ они набављају Фајзер, и ми ћемо, не питамо колико кошта. Ако набављају Модерну, и ми ћемо. Али, разговарамо и са нашим кинеским и руским партнерима. И са Британцима, за Астразенеку... Разговарамо са свима не бисмо ли што пре дошли до вакцине”, поручио је Вучић.

Поновио је да ће држава дати све од себе да обезбjеди бар милион доза до краја године, за здравствене раднике, који трпе страховит притисак.

“Ти људи више не могу да поднесу, они су најизложенији, буквално су на ивици физичке снаге”, рекао је Вучић и додао да је више од 1.500 здравствених радника заржено короном.

Додао је да ће вакцине, поред здравствених радника, бити затим обезбjеђене и за војску и полицију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана