Вучић: Ситуација међу Србима узаврела, нико неће више да трпи Куртијев терор

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да зна да је ситуација код Срба на КиМ узаврела, јер људи више неће да трпе терор Аљбина Куртија, као и да су  Срби јужно од Ибра близу одлуке да напусте косовске институције,а Срби са сјевера близу одлуке да више никог не пусте да уђе на сјевер.

"Све ври, људи то не могу да трпе више. Нико неће више да трпи Куртијев територ, само што нико то неће да чује. Ако је ово био начин да ме чују, онда сам добру ствар урадио за свој народ и земљу", истакао је Вучић на заједничкој конеференцији за медије са европским комесаром за суседску политику и проширење Оливер Вархеј

Казао је да је упознао Вархејија са нашим виђењем на КиМ и подсјетио га шта се све дешавало до сада.

"Само да видите како је када све то ставите на гомилу и која је позиција српског народа и зашто је рекао све што је рекао. И ни за једну реч се нисам покајао, за све што сам рекао јуче и о Куртију, Рашићу и Трајковићевој.  Можда је требало  да користим дипломатски језик, али да ли би нас ико чуо шта се све збивало од почетка године да нисам наступио на такав начин", казао је Вучић.

Подсјетио је да је у јануару био референдум да се Србија изјасни да има независно правосуђе и да су у Приштини рекли да је то кључно државно питање и нису дозволили Србима да се изјасне на референдуму.

Такође су, додао је Вучић, ускраћено Србима право да изјађу на изборе у Србији, на шта је ЕУ издала само једно саопштење.

"Затим иде пресуда Тодосијевићу, по други пут, правоснажна, за вербални деликт", рекао је Вучић и додао да је то требало да буде пример за сваког Србина да ће бити кажњен.

Подсјетио је да је онда кренула противзаконита изградња, супротна Бриселском споразуму и договорима потписаним и са НАТО, база специјалне полиције тзв. Косова близу Јариња и Брњака, почели готово свакодневно да упадају са јединицама Росу и другим на сјевер на шта немају право, као ни да малтеретирају Србе, на шта немају право.

"Зашто, шта шта су урадили, зашто сваке недеље имамо неку кризу, па зато што је неко сваке недеље производи", истакао је Вучић.

Додаје да је онда Приштина измислила причу о личним картама, када је требало да се уведу тромјесечне визе за Србе који не би, по томе, могли да дођу до своје куће већ  једном у три месеца да изађу напоље да би узели визу да би дошли до својих кућа.

Вучић каже да је онда измишљена криза око таблица иако су они укинули статусно неутралне КС таблице и били одговорни за то.

"Када су све то погазили  сваки дан су понављали, укључујући у Берлину на самиту, да неће никада да  формирају ЗСО, што су рекли и јуче. Ни то није било довољно већ су против свих аката и Бриселског спораузма суспендовали и сменили Ненада Ђурића који је био шеф полиције Север. Шта је следеће недеље, шта ће да измисле, а онда хтео Курти да убаци своје послушнике да би они  Рашића, Трајковићеву и остале да би они увели косовску војску и кажу да су Срби за то гласали, да укину српски језик и онда су хтели да их уведу у косовску владу", рекао је Вучић.

Што обмањујете цео свет да су они представници Срба, или су то они који су добили 93 одсто гласова, упитао је Вучић и истакао да се тако руше све  демократске норме.

"Запитао сам шта је следеће и на то смо добили одговор од Стана и надам се да ће данас изјава ЕУ бити јаснија по том питању, добили одговор по том питању - опет нешто обе стране. Чуо сам од једног дипломата - доста је више са тим 'обе стране'. Стварно доста тих прича о две стране јер ми нисмо ништа урадили од овога већ смо сваки пут морали да регаујемо и гасимо ватру, и боримо за мир и стабилност. Девет месеци нас оптужују да ћемо некога да нападнемо у региону и види се да су лагали од првог тренутка. Да питам Вархејија шта ће следеће недеље да буде", нагласио је Вучић.

Када је ријеч о сарадњи Србије и ЕУ, истакао је да ће ове године бити достигнута убједљиво највећа робна размјена, без услуга, већ од 40 милијарди евра.

"То говори о томе колико зависимо од ЕУ и колико смо тога доброг добили из ЕУ, а ви можете да се љутите комесаре што сам ово све изговорио ви ћете увек бити наш пријатељ, рекао сам истину, можда нека тежа реч, али свако слово је истинито, нико не може да каже да није тачна и једна реч коју сам изговорио. Вархеји нас је упознао о чему можемо да се надамо у будућности и шта да очекујемо, то би биле велике ствари за  будућност Србије и нећу крити захвалност према ЕУ ако пола од тога буде опредлејено за Србју. Верујем да ћемо данас  искрено разоврати о свим питањима", закључио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана