Вучић се састао с амбасадором САД Хилом

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић истакао је данас, на састанку с амбасадором САД Кристофером Хилом, напоре Србије усмјерене на очување мира и стабилности у региону, а амерички амбасадор поновио подршку Вашингтона европским интеграцијама Србије и земаља региона.

Вучић је с Хилом разговарао о унапређењу билатералних односа, енергетској диверсификацији, евроинтеграцијама Србије, као и о актуелним геополитичким питањима и иницијативама за регионално повезивање, саопштено је из службе за сарадњу с медијима предсједника.

Предсједник је истакао напоре Србије усмјерене на очување мира и стабилности у региону, будући да се наша земља својом дослиједном и озбиљном политиком позиционирала као поуздан и одговоран партнер, посвећен политичком дијалогу и даљем развоју регионалних односа у свим областима.

Предсједник је у том смислу нагласио да је управо Србија иницијатор и покретач бројних пројеката који на најбољи начин повезују земље Западног Балкана, те да је стога и препозната као проактивни партнер свима онима који желе да искрено и предано раде на напретку региона.

Хил је поновио подршку САД европским интеграцијама Србије и земаља региона, као и став Сједињених Држава да Европска унија треба да се шири.

"Подржавамо и иницијативу Отворени Балкан и спремни смо да помогнемо у њеном бржем развоју“, нагласио је амбасадор Хил и додао да ће САД увијек подржати напоре на продубљивању регионалне економске сарадње на начин који промовише интеграцију са Европском унијом.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, саговорници су се сагласили да све напоре треба усмјерити на дијалог под окриљем Европске уније, будући да је разговор једини прави пут за рјешавање отворених питања, као и за постизање одрживог договора.

Хил је истакао да ће Сједињене Државе са партнерима из Европске уније наставити ангажман у правцу наставка дијалога који ће донијети конкретне резултате.

Надовезујући се на недавно писмо које је предсједник САД Џозеф Бајден упутио предсједнику Вучићу, амбасадор Хил је поновио подршку његове земље напорима Србије у циљу диверсификације извора енергије и енергетске ефикасности, нагласивши да ће Сједињене Државе радити на томе да и Србија добије приступ енергетским пројектима на којима се већ увелико ради, саопштено је из службе за сарадњу с медијима предсједника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана