Вучић: Са Путином о много тема, прва Косово

Танјуг
Вучић: Са Путином о много тема, прва Косово

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић каже да ће прва тема разговора са руским предсједником Владимиром Путином бити Косово, али да ће се разговарати и о допремању руског гаса, жељезницама и бројним другим темама.

У плану је, истиче, потписивање више од 20 споразума.

“Прва тема је Косово и наши билатерални односи, односи у региону и свету. Ја од Путина чујем шта мисли о стварима које се догађају у свету, у Украјини, Сирији, шта мисли о односима са великим силама”, каже Вучић за Студио Б.

На питање како на Путинову посјету реагују у окружењу каже:

“Шта ме брига? Позвали смо и Трампа, али није дошао, Путина смо позвали и он се одазвао, доћи ће и Макрон, а надам се да ће у 2019. поново доћи Си инпинг, то би била огромна част.”

Једна од тема разговора биће и допремање руског гаса у земљу, посебно с обзиром на могућност да се нешто догоди у односима Русије и Украјине.

Вучић наводи да наша потрошња гаса стално расте, а немамо одакле да га довучемо, јер, немамо “Александропули луку или течни гас (ЛПГ)”.

“Нећу да платим дупло већу цену течног гаса да би се то некоме на Западу свидело. Хоћу да платим најјефтинији гас, да грађани могу да живе и индустрија да се развоја. То нису моје паре него паре грађана, државне паре... Да тако платим вашу љубав.. тај филм нећете да гледате”, рекао је он.

Иако Србија разговара са Бугарском о интерконектору и другим изворима гаса, он каже да ће 90 одсто гаса долазити од Русије, из Турског тока...

“Само да се договоримо са Русима, можемо и хоћемо, али само ви из Европе реците одакле можемо да узмемо гас. Ви сте се за себе лепо договорили (о Северном току), кад вама треба онда може, а кад нама треба онда не може...” истиче Вучић.

Са руским предсједником разговараће и о даљем ангажовању РЖД (руских жељезница).

“Не раде они код нас за џабе, али раде добар посао. Тражио сам да убразају радове, да се заврши рад на деоници Сатар Пазова - Нови Сад и диспечерски центар, па онда да идемо од Ваљева ка граници Црне Горе, а онда за друге а можда и за њих - да завршимо Коридор 10”, рекао је Вучић.

Планиран је и бизнис форум који би се тицао тицао савремних технологија, ИТ и неких предузећа која желе да се баве роботизацијиом.

“Русија у то много улаже, 70 милијарди... И то је један од предлога. Имамо и добру војно-техничку сарадњу, полицијску....”, додао је он.

Каже и да је потребно да се повећа трговинска размјена, која може и мора да буде много већа.

“Размена са Немачком је сада прешишала размену са Русијом, сигурно да је ту било и грешака наших и наших руских партнера”, закључио је Вучић.

Протести су политички, али грађани на њима завређују пажњу

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да су протести који се одржавају у Београду политички, али је, истиче, важно да су демократски и мирни.

Вучић је то рекао на питање директорке и главне и одговорне уреднице Студија Б, на којем иначе гостује, како је истакнуто, послије десетак година - да ли су протести који су у току грађански или политички.

“Протести су политички, али имају право да протестују. Све док је мирно, полиције неће бити на протестима. Спреман сам да сагледам и да видим чиме су ти људи незадовољни”, рекао је Вучић, који је, на улаз у зграду Београђанке стигао за вријеме протестне шетње демонстраната тим дијелом града.

Указао је да није видио много пензионера међу окупљенима, јер су они, каже, разумјели добро шта је урађено, али је међу њима много пристојних људи између 48 и 60 година, који, истиче Вучић, завређују пажњу, и не треба их стављати у исти кош са ситним криминалцима или наркодилерима, ни са лоповима, који сада не могу да пљачкају земљу, као ни са интересним групама које погађа увођење реда у земљи.

“Грађани који су незадовољни и протестују завређују рационалан приступ и однос, да видимо шта смо погрешили и шта би могли даље да урадимо”, објаснио је он.

“Спреман сам да сагледам и да видим чиме ти људи нису задовољни”, истиче он.

Он је пренио и утиске сусрета “уживо” са демонстрантима:

“Када сам дошао на главни улаз приметио сам протесте. Неки људи су викали, и они су ме додатно осоколили и бодрили”,  казао је Вучић и примјетио да су имали “вођено навијање”, односно да су неки људи налагали учесницима шта треба да скандирају, а он је, каже, мислио да је то спонтано.

Вучић је, поводом застајања демонстраната испред Студиа Б, рекао да су мислили да ће да се он уплашити и да неће смети да уђе у телевизију, али је поручио да је „дочек био величанствен” и да ће их убудуће обавјештавати гдје буде гостовао.

“Вичу из свег грла, али боље им иде 'Вучићу, педеру', како им онај заповеда, али не иде им баш 'Вучићу лопове'“, каже он.

Рекао је да ни за динар није постао богатији и да му је важно да уради кључне ствари за Србију - а то су економске реформе и политички проблеми који деценијама нису решавани, али морамо да се храбро суочавамо са њима, он наглашава да је домографски пад највећи проблем данашње и сутрашње Србије.

Вучић каже да је од обичних људи који протестују чуо неколико ствари - “да, тачно је - економија иде на боље, у неким стварима смо ушпешни, и Београд на води, који смо критиковали, је бољи пројекат него што смо мислили, тачно је да су неке ствари урађене које “ови наши” нису, али оно што нам се не свиђа јесте то да у парламенту нема пуне демократије и опозициони посланици немају времена да постављају више питања...”.

“Спреман сам да се позабавим тиме”, каже Вучић, додавши да ипак то не сматра стварним проблемом.

Како додаје, они кажу и да би жељели више демократије.

“Волео бих да видим како то замишљају у земљи у којој сам Пиноче јер желим да градим стадионе. Ниједан нису изградили за 12 година, у болнице смо уложили десет пута више него они....”, истиче Вучић.

Додао је да кад је некоме чиста савест, нема разлога да брине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана