Вучић: Са Макроном постигнут договор о куповини „Рафала“

Танјуг
Вучић: Са Макроном постигнут договор о куповини „Рафала“

ПАРИЗ - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Паризу да је синоћ имао веома добар разговор са француским предсједником Емануелом Макроном који је трајао више од три сата и да су постигли конкретне договоре по питању куповине борбених авиона “Рафал” за које ће уговори бити потписани у наредна два мјесеца.

-Веома сам срећан због резултата тих разговора, срећан због тога што смо могли да на отворен и конкретан начин разговарамо о свим видовима сарадње са једном од најважнијих земаља у свету. И постигли смо чини ми се неке конкретне договоре и по питању куповине “Рафала”, где очекујем потписивање уговора у наредна два месеца и уз присуство председника Француске, што је вишеслојно страховито значајно за нашу земљу - рекао је Вучић послије пословног Савета Француска - Србија, на коме се састао са представницима француског пословног удружења Покрет француских предузетника – MEDEF International.

Казао је да је разговор са Макроном трајао готово до 23.15 часова.

Предсједник Вучић је рекао да Србија тренутно не може лако да добије тако софистициране “ловце” и такве машине као што су Рафали.

-То је просто страшно важно за нас, али то отвара и нека друга поглавља, неке друге прилике за Србију у сарадњи и са компанијом Талес и са Ербас, посебно у вештачкој интелигенцији. И верујем да ћемо ту постићи нове резултате у такозваном мобилитy систему. За нас је страшно важно да урадимо метро, да радимо пруге, а имамо бар три компаније са којима разговарамо ономе што се мени смеју, везано за летеће аутомобиле, три компаније из Француске са којима разговарамо и покушаћемо да то на Експу спроведемо у делу и да то људи могу по први пут у југоисточној Европи да виде у Београду и Србији - рекао је Вучић.

Казао је да је са Макроном разговарао и о доласку нових инвеститора.

-Ми морамо да радимо много на отпаду, на претварању отпада у најобичније и прљаве депоније, већ у то како да то искористимо за стварање енергије, такође како да решимо питање водоснабдевања квалитета воде, чистоће воде од великог значаја, што је нешто за што су сви заинтересовани, за пречистаче воде за Београд, до управљања тим системом којим, очигледно, нисмо умели да управљамо у претходним годинама, али и до многих других ствари за што су заинтересоване француске компаније - рекао је Вучић.

Он је истакао да је за нас то повезивање веома важно за развој вештачке интелигенције.

-Јер ми имамо институт за АИ, али то је код нас и даље прилично уопштено, не рачунајући изузетке и морамо људе који раде и који знају све о вештачкој интелигенцији да повежемо са привредом, да бисмо то могли да користимо на најбољи начин како то Французи раде и Талес и Ербас и многе друге компаније. Дакле и они су спремни да нас обучавају и да доведу наше људе у њихове лабораторије, да преузмемо њихово искуство и да идемо у будућност. Енергетски сектор је страховито важан и нуклеарни  реактори, али то је све прича на дугом штапу - навео је Вучић.

Рекао је да „морамо да радимо на развоју нуклеарне енергије да бисмо нашој деци могли да оставимо сигурну будућност“.

-Али морамо да радимо и на свим другим облицима зелене транзиције, али не само зелене транзиције, већ да видимо како да обезбедимо довољно струје - навео је Вучић и додао да је то „за нас од пресудног значаја, јер смо земља која се убрзано развија“.

-Веома, веома сам захвалан људима из MEDEF-а, који нас увек на најљепши начин дочекају. Јутрос сам имао изузетан састанак са министром одбране, којег очекујемо ускоро у Србији. Имаћемо сарадњу на много поља са Француском. И верујем да сва врата сарадње су за нас отворена и да будем сасвим искрен - рекао је Вучић.

Разговори о КиМ нису били једноставни

Александар Вучић рекао је данас да разговори о Косову и Меотхији са Емануелом Макроном нису били једноставни, али да мисли да је он разумио позицију Србије.

-Наравно, имали смо разговоре у Косову и Метохији, о ситуацији у региону. То вам је јасно да нису једноставни разговори, али сам захвалан председнику Макрону на томе што нас је саслушао -рекао је Вучић новинарима у Паризу.

Он је пренио да су синоћ говорили о свим потешкоћама са којима се Србија суочава.

-Мислим да је председник Макрон разумео шта је оно о чему смо причали, шта је оно што смо се договорили. Видели сте да ја никога нисам лагао, да то смем да кажем и у лице пред сваким. Зато што кад говорите истину, то вам је најбоља заштита и немате чега да се стидите кад говорите исто пред својим народом, што говорите и пред страним највишим представницима - навео је Вучић оцјењујући да су то ствари које су добре за нас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана