Вучић: Рекао сам Путину шта је српско рјешење за Косово

Танјуг
Вучић: Рекао сам Путину шта је српско рјешење за Косово

Београд - Срећан сам што предсједник Русије поштује чињеницу да је Србија, као мала земља, успјела да сачува своју независност, сувереност у одлучивању и да уме да одржи ту позицију, изјавио је у интервјуу за Спутњик предсједник Србије Александар Вучић дан пошто је обавијештен да га је Владимир Путин одликовао Орденом Александра Невског.

Упитан да ли је лако одржати такву позицију у ситуацији кад се она разликује од ставова многих светских моћника, он је додао: "и издржати све тешке притиске, чувати земљу на ветрометини путева и правити динамични прогрес, као што га Србија прави... - али све то успевамо".

Орден Александар Невског, рекао је, огромна је част за њега лично, али и за Републику Србију.

"Ја мислим да је то кључни разлог зашто предсједник Путин указује овакво поштовање Републици Србији. Мислим да он добро разуме, за разлику од многих и у Србији и у Русији који би увек желели да виде нешто друго, мислим да председник Путин перфектно разуме позицију Србије, зна колико је она тешка и сложена, зна колико није лако великој и моћној Русији, онда можете да мислите у каквој је позицији малена Србија", додао је предсједник Србије.

На констатацију да медији пишу да је савјетник америчког председника Џон Болтон са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом договорио некакво рјешење и да је сад, отприлике, на Србији да га прихвати, Вучић истиче да његове информације нису такве.

"Ја сам добио поруку Сергеја Лаврова", додао је он.

"Први пут смо пред председником Путином разговарали, први пут је званицно на састанку Џон Болтон покренуо то питање и ја сам обавештен од стране господина Лаврова о томе. Он није рекао да је господин Болтон био некоректан, али је поновио недвосмислену позицију Русије, коју је председник Путин изнео последњи пут у разговору са мном", напоменуо је Вучић, потврђујући да то значи да рјешења неће бити без Срба.

Према његовим ријечима, суштина у томе да неки људи у једном дијелу свијета мисле како је то све отприлике завршено, само неко треба да сједне да нешто потписује.

"Пошто не постоји нико ко би то знао боље од мене колико смо близу или далеко, ја вам кажем да смо веома, веома далеко, нажалост. Што се тиче брзине одлучивања, ја бих волео да ми сутра можемо да пронађемо компромисно решење, али то неће бити случај. А да ли још некоме из геополитичког разлога жури или не, то и оно што мислим, не бих смео јавно да говорим и коментаришем. Некакво компромисно решење, за које сматрам да је много далеко, значило би много за Србију, али управо зато ми се чини да сви ови потези и све ово што ће се збивати у новембру води у супротном смеру", додао је Вучић.

На питање да ли очекује да се 11. новембра у Паризу, где ће разговарати и са најважнијим светским лидерима, покрену и неки озбиљнији разговори о Косову, односно може ли то бити и зачетак неке будуће међународне конференције о судбини јужне српске покрајине, Вучић је рекао:

"У Паризу ћу се видети са светским државницима. Спреман сам, а још немамо никакву потврду тога, да разговарам са Тачијем ако неко жели да организује тај сусрет и на маргинама. Тај посредник мора да буде ЕУ јер смо ми раније пристали на такву врсту покровитељства. То би могао, на пример, да буде и француски председник. Али, да ће тај сусрет довести до решења, то није могуће. То је толико нереално да просто не могу ни да коментаришем."

Упитан о чему је разговарао у Москви са предсједником Русије, Вучић каже: "Никад нећу говорити о томе шта причам са председником Путином у четири ока", али потврђује да је са састанка изашао "веома задовољан".

"Мој први сусрет са Путином био је још у Социју када сам био са тадашњим председником Србије Томиславом Николићем и премијером Ивицом Дацићем. Руси су, одмеривши односе политицких снага у Србији, одредили и формат да буду и три званицника Русије са њихове стране. Од тог тренутка до данас, по питању Косова и Метохије увек смо се добро, добро, разумели. То је све што имам да кажем", додао је Вучић.

Он је рекао да Путину у сусретима каже шта Србија жели - то је оно да добијемо највише што можемо за свој народ и државу, а да изгубимо најмање што морамо.

"О детаљима не могу да говорим. То је један од разлога што могу да говорим и са председником Путином и са осталим државницима. Што никада у јавност неће процурети детаљи са наших састанака. Можете да мислите шта би се све појављивало у штампи да неки други имају част да добију Орден Александра Невског. Мој посао је да радим за земљу, а тада приче са Путином не могу да иду у јавност", истакао је Вучић.

На питање шта очекује од Путинове посјете Србији средином јануара, он је рекао да очекује много важних ствари и много важних споразума, прије свега из области економије, енергетике, инфраструктуре, "вјерујем, и политике".

"Ми смо стопроцентно зависни од руског гаса. Ја не знам какви ће даље бити односи Русије са Украјином. Супер ако су се договорили са Меркеловом да гасовод иде у једном или два смера, али мој посао је да покушам да обезбедим да у Србију несметано теце гас. Јер то је услов нашег развитка у будућности", каже Вучић.

Упитан да ли вјерује да одлазак Ангеле Меркел може донијети бољитак за Србију, он је рекао:

"Плашим се да не. И то нема везе са нашим личним односом. Немам право да будем личан. Не размишљам о томе да ли волим и не волим некога. Тај неко је значио Србији."

На додатно питање да ли то значи да не мисли да због промјена у Њемачкој за нас долази боље време, он је одговорио:

"Не мислим. Да вам поставим контрапитање, пошто знам да Спутњик уме из другачијег угла да анализира ствари. Имамо ускоро изборе за европски парламент. А каква ће позиција Србије да буде ако се сви удруже против коалиције народњачких и десних конзервативних странака. Ако се удруже либерали, социјалдемократе, зелени, социјалисти, комунисти и остали. Каква ће нам онда позиција бити. Боље да не дајем одговор. Ако се ово деси, а ствари иду у овом смеру, шта ћемо онда?"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана