Вучић: Разговор о Косову и Метохији могућ у септембру у Паризу

Срна
Вучић: Разговор о Косову и Метохији могућ у септембру у Паризу

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да вјерује да би разговор о Косову и Метохији са лидерима Њемачке и Француске могао да буде одржан у септембру у Паризу.

“О томе ће да говори председник /Француске Емануел/ Макрон, али ја верујем да ће нека врста наставка Берлина, односно Париз бити у септембру”, рекао је Вучић новинарима на Калемегдану, гдје се заједно са француским предсједником састао са представницима младих из Регионалне канцеларије за сарадњу младих.

Он је оцијенио да је потребно и вријеме да се поново говори о неким стварима.

“Мрзим да пребацујем кривицу на другу страну и да причам о такси или не знам шта све... Хајде да сачекамо да велике силе ураде своје ствари, па ћемо и ми изаћи са оним што је наше”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је синоћ, послије свих обавеза разговарао са Макроном око пет сати, да би представио Србију, њене проблеме и затражио подршку Француске.

“Мислим да ни са ким никад нисам имао толико дуге разговоре и важне у једном од преломних тренутака за будућност Србије”, рекао је Вучић и додао да је Макрон озбиљан човјек и разумије тежину проблема.

Вучић је истакао да ће се увијек залагати за компромис, али стварни, а не за одустајање или превару.

Он је нагласио да је Макрон један од највећих европских и свјетских лидера који се, за разлику од многих страних политичара, није устручавао да се током своје посјете синоћ обрати народу на Калемегдану, и тако покаже поштовање према Србији.

Вучић, поводом његовог и Макроновог данашњег сусрета са младима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих, каже да су на састанку били млади из Србије, Црне Горе, БиХ, као и двоје Албанаца - дјевојка из Ораховца и младић из Тиране.

“Разговарали смо са свима о сарадњи у региону, покушали да одређене ствари конкретизујемо. То је била својевремено моја идеја пред берлински конгрес, да спајамо младе из региона. То добро функционише, али мора да буде много више људи укључено да би заиста долазило до квалитетне размене информација и сарадње”, навео је Вучић.

Вучић је рекао да је захваљујући француској Влади данас покренут програм социјалног предузетништва, а да је он обећао већу подршку Србије програму Канцеларије за младе.

Према његовим ријечима, из говора Макрона може да се закључи да земље региона морају да се посвете себи.

“Ми морамо да се посветимо региону, да направимо најбоље могуће односе, извучемо максимум”, рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана