Вучић: Пут до политичке нормализације је дугачак

Тањуг
Вучић: Пут до политичке нормализације је дугачак

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је споразум о економској нормализацији односа Београда и Приштине, потписан недавно у Вашингтону, велики корак у правом смјеру, али истиче да је пут до политичке нормализације дугачак.

 “Не мислим да смо близу политичког решења, али мислим да немамо право нашој деци да остављамо решење за будућност да нам не би и српска и албанска деца гинула поново у будуцности”, рекао је Вучић у интервјуу агенцији Ројтерс, првом за неки западни медиј од потписивања споразума у Вашингтону.

Он је нагласио да сматра да су ови споразуми веома важни да би се сачувао мир “и да бисмо једном заувек у неком тренутку, а то не кажем да ће бити ни за три месеца ни за годину, могли да решимо наше пробелеме и будућност оставимо да буде потпуно чиста за нашу децу и унуке”.

Британска агенција додала је да је Вучић то рекао, иако је економску сарадњу описао као “кључну” за било какве будуће политичке договоре.

Вучић је, говорећи о везама и са политичким истоком и са политичким западом, рекао да би, уколико је ријеч о малој земљи, која се географски налази на раскрсници путева, политика требало да буде одржавање мира и стабилности, тако да се никоме не замјера, што је каже, немогуиће, “а када се замера да се свима пођеднако замера”.

Он је навео да Србија мора да води такву политику имајући у виду ситуацију око КиМ, свемогуће притисаке са којим се суочава са различитих страна, “посебно од оних који траже од Србије било признање било нормализацију, а то је или признање или дозвољавање уласка Косова у међународне организације и институције”.

Он је нагласио да Србија има искрен и пријатељски однос према јеврејском народу, као и према Палестинцима.

“Али са Јеврејима смо делили исту судбину кроз историју и тај пријатељски однос ћемо наставити”, поручио је Вучић додајући да ће Србија ускоро отворити Канцеларију Привредне коморе у Јерусалиму, као и да би у наредном периоду требало да тамо премести и амбасаду.

Истакао је да је стратешки пут Србије ка ЕУ, али да и ван Уније има пријатеље којих се не стиди, већ поноси.

“Србија се налази на европском путу, од кога ниједног секунда није одустала. Али Србија мора да живи, Србија има пријатеље и у САД, али има пријатеље и не стиди их се, и у Пекингу и у Москви”, закључио је.

Ројтерс наводи и да је Вучић недавно ризиковао сукоб са Кремљем тиме што је одустао од војних вежби у Бјелорусији.

“Некада војну неутралност морамо да штитимо тако што ћемо да останемо сами. Где год да се појавимо - свима сметамо. С ким год одржимо вежбу - сметамо. Да одржимо са Русијом и Белорусијом, сметамо Западу, да одржимо ''Платинасти вук'', сметамо онима на истоку. Супер, сами ћемо да држимо вежбе”, поручио је Вучић.

Вучић је изразио наду да ће амерички предсједник Доналд Трамп посјетити Србију.

Он је додао да је срдачно примљен у Вашингтону.

“Имао сам веома добар разговор са Трампом и верујем да ово није последњи пут да сам имао прилику да дуго разговарам са председником САД. Верујем да ће он бити први председник после Никсона који ће посетити Србију”, изјавио је напомињући да је Картер био веома кратко и из приватних разлога.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана