Вучић: Приштина чека повољан тренутак за напад на сјевер Косова

Срна
Вучић: Приштина чека повољан тренутак за напад на сјевер Косова

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је свјетлосним годинама далеко договор Београда и Приштине, али не српском кривицом, као и да Приштина чека повољан тренутак за напад на Србе на сјеверу Космета.

Вучић је рекао за РТС да није формирана заједница српских општина, а да је Приштина увела антицивилизацијске таксе, само како би оштетила Србе.

Према његовим ријечима, албански лидери, као и неке западне силе, сматрају да само цјеловито Косово може да буде независно.

“Јуче смо добили поруку од /Хашима/ Тачија да је подела Косова могућа само преко њега мртвог. Такође је рекао да је протерао Милана Радоичића, функционера Српске листе са Косова”, каже Вучић.

Вучић истиче да нема црвене потјернице за Радоичићем, као и да су рекли да су га протјерали, јер желе да ослабе српску одбрану сјевера Косова и да чекају на тренутак повољан за напад на Србе на сјеверу Косова.

Он је навео да му је један од челних људи једне западне обавјештајне службе саопштио да је постојао покушај креирања случаја отвореним лагањем да је Радоичић убица.

Коментаришући постављање Српкиње за министра у приштинској влади и позиве Србима да уђу у такозвану косовксу војску, Вучић је рекао да су и за вријеме НДХ двојица министара били Срби, иако је стотине хиљада Срба побијено од Јасеновца до Јадовна и Пребиловаца, а један се чак и убио након укидања те злочиначке државе.

“То је начин деловања против Срба и желе да узму Србе под своје скуте - нађите Србе да се туку против Срба”, рекао је Вучић.

Он је поновио да је замолио Србе да не иду у косовску војску чији је циљ протјериовање Срба са огњишта.

“Покажи нам тих 40 Срба, знамо где су притискали”, рекао је Вучић, коментаришући изјаву премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја да се “пријавило 40 Срба у ту војску”. 

Држава ће имати довољно снаге да заштити свој народ

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је циљ Србије да се на Косову и Метохији сачува мир и стабилност, али да ће држава имати довољно снаге да сачува своју земљу и одбрани свој народ, уколико на то буде натјерана.

“Немамо довољно деце за сукобе. Ако можемо да чувамо мир, то треба да урадимо, али ако будемо натерани на било шта, имаћемо довољно снаге да своју земљу сачувамо. Ми се не јуначимо и никоме не претимо”, рекао је Вучић за РТС.

Вучић је истакао да би излазак Срба из косовских институција, што су му недавно предложили представнци косовских Срба, био крајња мјера, јер у том случају Приштина не би била једина одговорна страна за цијели свијет.

“Ми своју позицију у свету држимо добро, ако изађемо из институција они ће рећи да ни Београд не поштује Бриселске споразуме”, рекао је Вучић.

Он је додао да би у том случају било јасно да све што се радило деценијама у постизању мира не постоји и да је отворено “бојно поље” и питање је “ко ће први”.

Вучић сматра да би требало сачекати 45 дана за ту одлуку како би се видјело шта ће Албанци да ураде са таксама и да се тек онда хладне главе доносе некакве мјере.

Предсједник Србије рекао је да је био изненађен иницијативом и апсолутним јединством Срба са југа и сјевера Космета.

На питање да ли истиче вријеме за договор са Приштином, Вучић је рекао да он неће потписати независност Косова и поновио да је потребно да се укину таксе како би се дијалог наставио.

“Не знам шта значи да време истиче. Слушао сам да имамо рок, нема никаквих рокова, али што време одмиче, наши односи су све лошији и то представља све већи проблем”, рекао је Вучић.

Он да не мисли да Приштина има безрезервну подршку Њемачке, али вјерује да имају подршку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана