Вучић предложио Николићу расписивање ванредних избора

Срна
Вучић предложио Николићу расписивање ванредних избора

Београд - Премијер Србије Александар Вучић упутио је данас поподне предсједнику Србије Томиславу Николићу образложен приједлог за распуштање парламента и расписивање ванредних парламентарних избора у Србији.

У образложењу захтјева Вучић је навео да је за обезбјеђивање европског животног стандарда и утврђивање јасног и недвосмисленог пута Србије у будућност потребна нова снага уједињене Србије са јасним мандатом да се реформе заврше и да омогуће Србији да буде на улазним вратима европске породице народа.

Влада Србије је, подсјећа се у образложењу, у непуне двије године успјела да спријечи колапс јавних финансија, да тешким економским реформама изведе земљу из рецесије и да отвори прва поглавља на путу Србије ка ЕУ.

Вучић наводи у образложењу да је Србија данас и политички и економски стабилна земља са јасном перспективом напретка и просперитета.

"Све те резултате Влада Србије успела је да постигне захваљујући поверењу грађана и њиховом јединству у подршци остварењу прокламованих циљева Владе", стоји у тексту.

У приједлогу се додаје да Влада Србије сматра да је прва фаза у успостављању другачије, модерне и успјешне Србије окончана тиме што су у потпуности стабилизоване економске и политичке прилике.

Према Закону о предсједнику, предсједник Републике је дужан да у року од 72 сата донесе указ којим на образложен приједлог Владе распушта Народну скупштину или да Владу и јавност обавијести о томе да не прихвата приједлог Владе.

По расписивању избора, Скупштина ће бити у техничком мандату, а сједница парламента може се одржати једино у ванредним, ратним ситуацијама или у случају одузимања мандата и слично.

Парламент такође може да ради у смислу представљања парламента, односно државе при међународним организацијама.

Усвајањем десет аката посланици републичког парламента завршили су данас посљедњу сједницу актуелног скупштинског сазива.

У двогодишњем мандату актуелног парламента усвојено је више од 600 закона и других аката.

Актуелни сазив републичког парламента конституисан је 16. априла 2014. године.

Очекује се да ће ванредни парламентарни избори бити одржани 24. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана