Вучић: По питању КиМ и Сребренице Србија и САД имају различите ставове

Танјуг
Вучић: По питању КиМ и Сребренице Србија и САД имају различите ставове

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да је билатерална сарадња Србије и САД, и политичка и економска, све боља, али да су по питањима Косова и Метохије, као и по питању Сребренице ставови двије земље различити.

-Када је у питању Косово и Метохија, у мало чему смо сагласни. Сагласни смо у томе што је веома важно да мора бити очувани мир и стабилност. И са српске стране, ја сам обећао да ће се Србија понашати одговорно и озбиљно -, рекао је Вучић на конференцији за медије након састанка са помоћником секретара Бироа за европске и евроазијске послове Стејт департмента Џејмсом О'Брајаном.

Предсједник је додао и да постоји добра сарадња и са командантом КФОР-а Осканом Улуташем и као и са целим КФОР-ом.

-У свему другом имамо различите ставове, када је реч о Косову и о Сребреници. Захвалан сам господину О'Брајану што је рекао да је страховито важно и да је изузетно снажна обавеза коју Приштина мора да испуни - стварање Заједнице српских општина (ЗСО). Та обавеза је велика и снажна већ 11 година. Већ 11 година је мртво слово на папиру. Више од 4.000 дана нас лажу сви заједно и Приштине и Европљани који су потписали то заједно са нама - рекао је Вучић.

Вучић је додао да је за разлику од Приштине Београд спровео све оно на шта се обавезао Бриселским споразумом, па чак неке ствари из Охридског споразума

-Њих ништа од свега тога није интересовало, ништа их није обавезивало. Наметнули су нове проблеме српском становништву попут укидања динара и нас довели у позицију да ми предлажемо решење како ћемо да исплаћујемо евре - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се на КиМ свакодневно хапсе и пребијају Срби.

Предсједник Србије је додао и да је једна од тема његовог данашњег састанка са О'Брајаном била и резолуција о Сребреници и истакао да је посебно забринут због ње, јер зна шта то значи и како ће резолуција да поремети односе у региону.

- Не заборавите да је то донето као одлука једног народа против другог народа унутар саме Босне и Херцеговине. Не заборавите да је то питање измештено из Савета безбедности у Генералну скупштину противправно, јер то питање припада Савету безбедности, а не Генералној скупштини. Не заборавите да је то питање покренуто, гле чуда, на једну округлу годишњицу, веома важну, 29. годишњицу, чули сте да су 29. годишњице обично најважније у свету, е то је покренуто баш за 29. годишњицу и није то наравно уперено против Срба, већ је то онако - рекао је он обраћајући се новинарима после састанка са гостом из Америке.

Додао је да, „пошто ми нисмо разумели да није уперено против Срба, супроставићемо се у УН онолико колико можемо“.

Вучић је истакао да је лично веома срећан што је разговарао са гостом из Америке и навео да од њега није ништа тражио и ни за шта га молио, јер како је рекао, зна ставове Америке.

-Надам се да ће неке млађе генерације у Србији бољу политику да воде, да имају мање разочарања него што имам ја. А оно што је моја обавеза и када будемо изгубили у Савету Европе и формално изгубили у Уједињеним нацијама, где ћемо суштински да победимо, а они ће опет својим лажима да објаве да су победили, јесте да ћемо и тада морати да дигнемо главу и да се боримо за економски напредак Србије - навео је Вучић.

Он је додао да када је економија у питању заједно са САД Србија реализује бројне пројекте.

-Ми имамо велике економске пројекте. Америчке компаније нам граде аутопутеве. Америчке компаније ће градити неке од највећих хидроенергетских објеката у нашој земљи. Америчке компаније инвестирају све више у нашу земљу - ", рекао је Вучић и додао да су то ствари које

Рекао је да ћемо морати да се боримо и за привредни раст, за бољи живот наше деце у будућности и да идемо уздигнуте главе, без обзира на то што су покушали силом да нам спусте главу.

-И нема шта, мораћемо ту да се ослањамо и на Американце и на све друге наше партнере, и на Западу, и на Истоку, да се поносимо даљим својим економским напретком и свим другим стварима. Што се наше економске сарадње тиче, могу да кажем да је изузетна. Ја сам имао састанке са више америчких компанија претходних 15 дана, она напредује и верујем да ће у будућности бити још боља -  истакао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана