Вучић о ситуацији у региону: Сачуваћемо мир, никоме није до рата

Агенције
Foto: Архива

БЕОГРАД - Предсjедник Србије Александар Вучић прокоментарисао је и ситуацију у региону. Нагласио је да до рата неће доћи.

“Сачуваћемо мир, никоме није до рата, али плашим се неодговорности и неозбиљности запада. Мислим да су санкције лоша политика”, јасан је био Вучић.

Додао је да је нама потребан мир и стабилност, јер ми најбрже растемо и ту шансу не смемо да пропустимо.

“Очекујемо да нам кажу да ли ће да граде ауто-пут од границе до Сарајева. Што ми да градимо до Котромана ако ви нећете да градите Вишеград-Сарајево”, изјавио је он говорећи о ситуацији у БиХ и додао да ћемо “ми да завршимо и наш део до Бијељине, а они нису ни почели”.

Нагласио је да треба ријешавати озбиљне ствари.

“О чему год да почнемо да причамо они кажу 'да, да, али ви сте починили геноцид'. Причали смо о границама, био је претходни састав њиховог председништва. Ја им кажем дајте нам ово где пруга иде за Црну Гору, добићете најбоље земљиште у замену. Кажем хајде да решимо те проблеме. Бакир ми каже неки Бошњаци сматрају да то није добро решење. То је нерешавање проблема”.

Осврнуо се и на коментаре о обиљежавању Дана Републике Српске које се одржало 9. јануара.

“Кажу страшно је ово што се десило 9. јануара у РС, а био дефиле полиције. А не пишете шта се десило у Бужиму и у Сарајеву”, навео је Вучић.

“Кад Србе питате, хајде да мало закочимо и станемо, хајде да искористимо економске прилике, они кажу 'не, сада је шанса'. Ми да убијамо Бошњаке на можемо, нећемо, не смемо...Наше је да поштујемо џамије, од њих да тражимо да поштују цркве и да заштитимо сваког Бошњака у Србији који се осети угроженим. И да покажемо поштовање за оно што су прошли у Сребреници и другде”, закључио је он.

 

Предсједник Србије Александар Вучић рекао да је једна земља ЕУ прослиједила сазнања о пријетњама за атентат и да надлежни органи предузимају све мјере да се то спријечи.

Александар Вучић је за ТВ Пинк изјавио да надлежни органи имају све податке, да су расписали потјернице и трагају за одређеним особама.

Вучић је рекао да је та земља ЕУ била веома коректна и фер. Они су написали одакле треба да стигне оружје, имају име, рекао је Вучић у интервјуу у вагону воза Штадлерове гарнитуре, који је Србија купила.

Навео је да су стотине милиона евра, па и милијарда, уложене у дестабилизацију Србије, и то су разлози нових напада.

Александар Вучић је оцијенио да су могући разлози да неко припрема атентат на њега чињеница да је много урађено великим хапшењима против нарко-картела у Србији, али и зато што је многима у интересу дестабилизација Србије.

"Сигуран сам да смо много тога урадили великим хапшењима нарко картела у Србији и они не могу да функционишу ако немају на ширем плану подршку одређених државних структура. Ту нису у питању 10 милиона евра, већ стотине милиона, и милијарде евра. Ја никог од тих лица, чија имена сам добио, нисам никада нити видио, нити чуо. Не постоји лична ствар. Такође дестабилизација Србије многима би била у интересу. То су неки могући разлози", рекао је поводом сазнања да се припрема атентат на њега.
 

Информације добио 14. јануара
 

Нагласио је да је важно да се чува стабилност, да држава настави борбу против нарко картела, да нема заштићених, да су сви једнаки пред законом.

"Обичног човјека не занима да ли неко пријети мени, или не. Људе интересује да ли ће неко њиховој дјеци, када их одведу у школу, на спортско такмичење, дати дрогу. Ту морамо да будемо снажнији и јачи. Такође им значи да ли су им дјеца безбједна када изађу у град, да су органи реда ту да их заштите, да имамо безбједне и сигурне улице", истакао је предсједник Србије.

Вучић је објаснио да је 14. јануара добио информације о планираном атентату, и да је то једна земља ЕУ прослиједила нашим властима.

Казао је да се ради о оперативним сазнањима, у којима има доста детаља.

Вучић је рекао да је тог 14. јануара морао да ради, као и наредне дане, те подсјетио да 16. јануара, када се обратио јавности, ниједном речју то није поменуо.

Међутим, додаје, пошто је превише људи у полицији и БИА сазнало за то и прослијеђивали су информације, то је и објављено.

"Поносан сам на чињеницу да годину и два мјесеца немамо мафијашко убиство у Србији. Посљедње таково убиство било је Бојана Митића у новембру 2020.. То показује да је Србија једна од најбезбједнијих земаља", рекао је Вучић.

Казао је да је увек скептичан и да не жели да диже панику када добија такве податке, јер то није лако извести.

 

Седам имена у допису
 

Указао је да такве приче обично износе политичари када немају шта да понуде.

Међутим, додаје, такве приче продају новине, секунде на телевизији и о томе је лакше говорити него о возу.

"То је борба за кликове", подвукао је Вучић.

Вучић је казао да је у допису полиције из земље ЕУ видио седам имена, конкретних, и да очигледно имају не само сазнања добијена телефонским путем.

"Ту су увезани људи са именом и презименом из више земаља. Надлежни органи предузимају све јмере да се тако нешто спријечи. Раде и имају све податке. Та земља ЕУ била је веома коректна и фер, разговарали су са нашима, који се труде и раде, расписали потјернице и потраге за одређеним лицима", додао је он.

Вучић је казао да је у дојави написано и одакле треба да стигне оружје, ко где треба да га покупи.

"Све има име, није празна прича. Да ли је могуће да то не буде истина и не оствари се. Надам се да је могуће", нагласио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана