Вучић о реакцији ЕУ: То сам и ја рекао, нисте ми веровали

Танјуг
Вучић о реакцији ЕУ: То сам и ја рекао, нисте ми веровали

Шетња може, насиље не, а дијалог се води у парламенту, не на улици, то су, каже предсједник Србије Александар Вучић, и европске норме и вредности.

Он је, поводом изјаве портпаролке ЕУ Маје Коцијанчич да протести треба да буду мирни и у оквиру закона као што су били прије протеклог викенда, истакао да је и он то говорио и да су то европске норме.

“Па, то сам и ја рекао, нисте ми веровали да су то европске норме. Рекао сам: можете да шетате колико хоћете, све је у реду, али насиље не може и то је све што имам да кажем”, рекао је Вучић новинарима.

Такође је истакао да је важно да се дијалог одиграва у парламенту.

“Али они који нису део парламента натерали су оне из парламента да изађу и да нешто силом покушају, јер другачије немају прилику за политичку промоцију. Дијалог треба да се одиграва у парламенту и важно је да се то каже”, закључио је Вучић.

Предсједник Александар Вучић изјавио је да га више од тога зашто западне амбасаде нису реаговале на оно што се догађало током протеста у посљедња два дана, занима како реагују грађани Србије.

“Мене највише занима како ће да реагује наш народ. И видео сам јуче како су људи реаговали”, рекао је Вучић, упитан “због цега ниједна западна амбасада није реаговала на насиље опозиције”.

Вучић је напоменуо да су, колико он познаје народ и јавно мњење у Србији, они направили катастрофалне грешке и да је то резулатат беса, фрустрације, политичке немоћи и недостатка политичког програма тог дијела опозиције.

“Али, то нема везе са тим да угрожавате било физички интегритет неких људи, било да угрожавате имовину, јавну или било чију приватну имовину. То не може да се толерише”, поручио је.

Додао је да ће наредних дана моћи да се виде резултати “величанствених акција” опозиције.

Да видите колико смо ми сви данас угожени, колико су они порасли, а ми пали... А, можда се изнедатите, па видите другачије резултате”, рекао је Вучић.

На власт се долази изборима, демократским путем и демократским процесима, а тиме што ћете уносити тестере и заузимати неке просторије не значи да сте освојили народну вољу, поручио је данас предсједник Србије Александар Вучић.

Вучић је, након отварања 4. Београдског стратешког дијалога “20 година од бомбардовања Југославије – поуке за европску безбедност у 21. веку”, подсјетио да је он легално И легитимно изабран.

“Који им је ово пут и Ускрс већ, да они мисле да се склања неко силом. Можете једино да ме убијете, јер сам ја легално и легитимно изабран. Данас ми је легитимитет већи него тада. Воља народа је потребна да се дође на власт”, нагласио је он коментаришући јучерашње изјаве лидера опозиције.

На питање Тањуга да прокоментарише изјаву портпаролке Европске комисије Маје Концијанчић да протести треба да буду мирни и у оквиру закона као што су били прије овог викенда, Вучић је казао да је и он то говорио.

“Можете да шетате колико хоћете, али насиље не може. Немамо проблем са шетњама. Што се нас тиче сматрамо да је важно да се дијалог одиграва у парламету, али они који нису део парламента натерали оне који јесу да изађу и да на силу пробају да нешто ураде. Парламент је место где се разговара. На то смо увек спремни”, објаснио је он.

Казао је да се не плаши ни притисака, ни смрти, и да је то доказао и јуче целој Србији.

Указао је да је тек јуче видео колико је велика подршка грађана, и колико не подржавају насиље.

“Ми насиље да дозволимо нећемо”, поновио је и на најаве да ће га склонити казао је да чека још неку жешћу акцију током које могу само да га убију, јер да бежи неће, а избори нису заказани за промену власти.

“Нећу да бежим, јер ми је савест чиста, за разлику од Јеремића и Дјиласа нисам украо милионе евра, а за разлику од Обрадовића нисам фашиста, већ се борим против фашиста”, рекао је Вучић.

Што се изјаве загребачког функционера Павла Калинића тиче, да иза протеста стоје стране службе са циљем да га “доведу у ред”, као и писања сарајевске и загребачке штампе, он је казао да Калинића ни не познаје, а да се хрватски медији увијек радују његовој пропасти, што га чини срећним, јер зна да је онда радио добро за своју земљу.

Предсједник Александар Вучић поновио је да је век спреман да разговара да разговара са грађанима, али не и са онима који су урушили и уништили земљу, као ни са фашистима.

“Са грађанима сам увек спреман да разговарам, али не и са овом тројицом из познатих разлога. Осим кад будем законом приморан на то, уколико бих се кандидовао следећи пут па поново изабран или после парламентарних избора, па фашиста буде избран у парламент, да морам да га примим на разговор. Другачије нећу и за то сам спреман да платим политичку цену”, рекао је председник новинарима.

Како је рекао, они који желе да разговарају, могу то и добиће позитиван или негатинван одговор, али то не могу да буду људи који су земљу урушили и уништили.

“Кажите ми шта желите. Ако ћете да говорите о РТС, хајде да отворимо ту тему, да видмо ко су уредници и новинари на РТС. Кога је довела СНС. Ниједног. И не мислим да ми је то грешка. Сви уредници су подржали протесте... Али, ако ћете да разговарате о медијској сцени, онда да разговарамо и о Ђиласовим и Школаковим медијима и свему другом”, рекао је Вучић.

Како каже, изненадили су се јуче када су се окупили испред Предсједништва, док је држао конференцију за новинаре, јер су видјели неког ко је довољно храбар да им са девет метара удаљености каже да нема проблема, да нигдје неће да се склања и да бјежи.

“Кад су видели да је то мало другачије, да нисмо џак за ударање, онда је су тражили ралзог само да се удаље”, додао је председник.

Вучић је рекао да је јуче било око 1.030 људи испред Председништва, у шетњи 687, а да се број спустио испод 500 испред зграде полиције.

“То није безначајан број, већ велики број људи, за поштовање, са њима треба да се разговара и види шта су њихови захтеви. Али, да мислите да са тим или са 10.000 или 20.000 људи које бисте представили као 5 милиона људи... Као што је 5. октобра 2000. било око 87.000 људи, а не миолион или два, кад је Путин био било је 74.500, а не 300.000... Али, воле људи да подигну бројеве, ваљда им лепше звучи и изгледа”, рекао је Вучић.

Упитан зашто су демонстранти изабрали датум када српски народ обиљежава годишњице прогом и НАТО агресије и да ли је то случајно, Вучић је рекао да, иако ми бу одговарало да каже да су намерно радили са савезницима из Приштине, не може то да каже, јер они “сарађују по другим питањима, али да нема ништа од тога да бирају датуме или да о нечему дубоко размишљају”.

“То је било - упадај ти унутра, ја улазим ја овамо.. А, онда је била борба ко ће да буде агресивнији, не би ли одузели Сергеју Трифуновићу део гласова, пошто су се изнервирали када су видели да Сергеј псовкама стиче популарност на њихов рачун”, рекао је Вучић.

Вучић тражи пуштање на слободу прекршајно кажњених

Предсједник Србије Александар Вучић затражио је од надлежних органа да аболирају и ослободе све учеснике протеста који су прекршајно кажњени због насилног упада у зграду РТС-а и током протеста испред Предсједништва.

Вучић је рекао да, међутим, никад неће аболирати одговорности оне који су на протесту носили моторну тестеру и нападали полицајце, јавио је Тањуг, позивајући се на кабинет предсједника Србије.

Помилована неће бити ни лица која су тукла и ножем напала полицајце на протесту испред Предсједништва Србије.

Вучић је од надлежних затражио да буду усвојене жалбе за све ухапшене и осуђене за прекршаје, док ће у складу са законом помиловати оне против којих се води кривични поступак.

У претходна два дана полиција је привела 18 лица у вези са протестима и упадом у зграду РТС-а. Седам лица је осуђено пред Прекршајним судом.

Три лица су задржана због сумње да су насилно ушла у РТС, пријетила моторном тестером, разбила стакло и безобзирно се понашала према запосленима у јавном сервису и полицијским службеницима.

Вучић је претходно, поводом изјаве портпарола ЕУ Маје Коцијанчич да протести треба да буду мирни и у оквиру закона као што су били прије протеклог викенда, истакао да је и он то говорио и да су то европске норме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана