Вучић: Нисам наиван, знам да је циљ организатора протеста моја глава

Танјуг
Вучић: Нисам наиван, знам да је циљ организатора протеста моја глава

БЕОГРАД - Нисам ја наиван да мислим да организатори скупова немају искључиво један циљ, а то је моја глава, изјавио је данас предсједник Србије Александар Вучић и додао да са тим нема проблем, јер је и такав циљ поштен, али да би поштено било и да они који скупове организују, то отворено и кажу грађанима.

-Немојте да лажете народ, да су у питању два закона, о референдуму и екпропријацији, јер то није проблем. Ако решимо то, хоћете ли да престанете? Нећете. Осим што ћете да изгубите подршку обичног народа - рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Понавља да декларативни захтјеви скупова нису циљ, јер је циљ увијек политички, не би ли направили притисак пред изборе или урадили нешто, иако ни сами, каже, не знају шта би с тим.

-Цели смисао је шта год ми и како год да урадимо, никада није довољно добро. Ниједан аргумент немају - рекао је Вучић.

Додао је да је „први Ђиласов човек”, замјеник директора у његовој фирми, Марко Благојевић, који је, каже, хапшен због „лоповлука на Булевару краља Александра”, продао земљу „Рио Тинту“ за 717.000 евра, наводећи да сада они демонстрирају против њега (Вучића) који није ни узео ни динар од „Рио Тинта“, нити га је довео у Србију.

„-О чему се овде ради? То је апсурд. Дођу тренуци у историји када људи мисле да све може.. Али, и таква времена прођу. Народ увек зна да процени ко хоће да слуша људе. А, на политичке уцене и улицу нећу да реагујем никада - рекао је Вучић.

Додао је да ће он увијек бити спреман да саслуша народ и чује стварне проблеме људи.

-Напомиње да је на протестима широм Србије у суботу била 31.000 људи од којих велики број нема везе са партијском припадношћу, који су искрено забринути за животну средину и са којима треба разговарати.

-Број људи је значајан. Знам тачно број за сваки град и за свако место - рекао је Вучић одговарајући на питање колико је било људи у суботу.

Он је навео да је на највећим демонстрацијама 2019. године било 81.000 људи у целој Србији, а сада 31.000 од којих највише у Београду – 8.000, а код Сава центра 4.190. Додао је и да је највећи скуп био у Новом Саду пропорционално броју становника.

-Забринут сам због великог броја људи јер не могу сви да буду само партијски функционри и неки су веома забринути и морамо да им се обратимо, јер верују да постоји проблем и треба да га решимо - рекао је Вучић.

Он је напоменуо и да постоје системи за пребројавање и да ни за једног човјека нису слагали.

Вучић је примјетио да поред значајног броја људи који су изашли јер су забринути за животну средину „постоји дио истих оних од 2014. - иста су им лица“ само су им, како је рекао, „новији капути и ципеле, јер је Србија напредовала“.

-Исти лажно либерални кругови, елитистичка насилна левица, ништа ново. Са онима који су истински забринути мораћемо да разговарамо - поручио је Вучић.

На питање како коментарише наводе да се врши притисак на јавне личности да подрже протесте, Вучић је рекао да је онима који организују протесте посао да врше притисак, али је на свакоме да показе своју снагу и да ако не жели да се придружи каже - „нећу или не знам“.

Напомиње да је и код партијских истомишљеника и чланова СНС-а примјетио забринутост због рудника, и да то нема везе са партијском припадношћу, и да се и њима треба обратити.

Најавио је да ће зато сутра или прекосутра бити припремљен одговор.

Нагласио је да се тражи начин да се комплетан Закон о експропријацији стави ван снаге и да то буде у складу са Уставом Србије.

Вучић је рекао да му је јасно да се у наредних десет и мјесец дана не може постићи договор о томе како тај закон треба да изгледа.

-Нека се у будућности договарају сви они који мисле како би то требало да изгледа. Наше је да видимо да се тај закон искључи из правног промета и тражимо начин како да то изведемо у складу са Уставом Србије - рекао је Вучић новинарима послије обиласка завршних радова на изградњи зграде BW Terraces и на фасади Куле „Београд“.

На питање да ли се разговара о измјени дijела тог закона који се односи на исплату и да ли ће тржишна вриједност бити исплаћена само онима чија је имовина укњижена, Вучић је казао да се не траже таква рјешења јер је, како каже, о томе немогуће постићи договор.

-Како да исплатимо за нелегалне објекте? Не тражимо таква решења, јер је око тога немогуће договорити се. Када дођу времена у којима немогућа решења постају нормална, онда о томе боље да не разговарамо - рекао је Вучић и поновио да ће најкасније до четвртка ујутро изаћи са рјешењем.

Нагласио је да се полиција неће појављивати на блокади аутопута и путева у Србији најављеним за суботу, „јер су то противзаконите радње и полиција не може некога да штити у том противзаконитом поступању“.

-Не може полиција да штити неког у противзаконитом деловању, не може полиција да заузима аутопут, ако дођете и пријавите протест испред зграде Скупштине или владе, полиција ће обезбеђивати институције - јасан је Вучоћ.

Прецизирао је да заустављање возила на аутопуту никада не може да буде у складу са законом и зато полиција не може да изађе, јер она чува закон.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана