Вучић: Неко мали се дрзнуо да каже истину

Срна
Вучић: Неко мали се дрзнуо да каже истину

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је његов говор пред Генералном скупштином УН изазвао пажњу зато што се неко мали дрзнуо да каже истину.

“Синоћ су ми пришли шефови мисија неких од најважнијих земаља света да ми честитају на храбрости и кажу да то нису чули у последњих 10 година. Многи људи у свету су рекли да је то оно што су желели да чују”, рекао је Вучић новинарима из Србије у Њујорку, коментаришући то што је његов говор пред Генералном скупштином УН био двоструко гледанији него наступ украјинског предсједника Владимира Зеленског.

Вучић је оцијенио да је Србија покварила наратив западног јединства у борби за територијални интегритет, јер је подсјетила неке да се нису залагали за те принципе и Повељу УН прије неколико година када је ријеч о Србији.

“Зато ће ићи да се што брже решава косовски чвор. По том питању неће нам бити нимало лако”, рекао је Вучић.

Поводом документа којим се предлаже западно “рјешење” за Косово, који је стигао од њемачких и француских преговарача, а чије постојање Брисел негира, Вучић је поновио да није хтио да прими тај папир.

Он је додао и да не зна какав је нови пакет санкција за Русију који су најавили званичници ЕУ, и да ће видјети да ли ће то имати везе са Србијом, као што је био пакет за руску нафту.

Вучић је напоменуо да је важно да Србија чува своју позицију независности, самосталности и добре односе са свима, али да геополитичка ситуација иде “у канал” и да ће Србија гледати да преживи.

“Не видим на видику ништа лепо да се дешава”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је на маргинама Генералне скупштине имао значајне разговоре са свјетским званичницима, међу којима са савјетником америчког предсједника за националну безбједност Џејком Саливеном, којем је изнио ставове Србије и разговарао о економији и свим важним политичким питањима, региону, Косову, енергетским пројектима, јачању економске сарадње Србије и САД.

“Када је разговор отворен и искрен мора да донесе неку добробит”, рекао је Вучић и додао да је Саливен будућност америчке политике и да одлучује о кључним питањима свијета.

Вучић је додао да му предстоји још много састанака са званичницима, те да сутра увече по српском времену завршава састанке у Њујорку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана