Вучић: Београд је космополитски, али прије свега српски град

Срна
Вучић: Београд је космополитски, али прије свега српски град

БЕОГРАД/КРАГУЈЕВАЦ - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је поносан на споменик Стефану Немањи у Београду, те истакао да је Београд космополитски, али прије свега српски град и тога се не треба стидјети.

"Београд је свет. Али пре свега, Београд је српски град, тога не треба да се стидимо, него поносимо, да знамо одакле смо кренули, одакле почели, да знамо ко смо и шта смо и да чувамо себе и свој народ. И ништа више од тога, не претећи и не желећи ником другом ништа лоше", рекао је Вучић новинарима у Крагујевцу.

Он је истакао да је веома поносан што је у његово вријеме изграђен Храм Светог Саве у Београду, што ће Србија да обнови Хиландар, али и да почне обнову Саборног храма на Хиландару.

Говорећи о случају власника познате школе глуме Мирослава Мике Алексића, осумњиченог за сексуално злостављање својих ученица, Вучић је напоменуо да не жели да се мијеша у судски поступак.

Вучић је навео да је држава урадила све што је могла, да увијек постоји презумбција невиности, али да не постоји ништа одвратније од таквог недјела.

Вучић: Не заборавити злочине, развијати културу сјећања

Предсједник Србије Александар Вучић састао се у Крагујевцу са Његовим преосвештенством владиком шумадијским Јованом, у цркви посвећеној Светим великомученицима крагујевачким у Шумарицама, те обећао помоћ државе за завршетак овог здања.

Изградња цркве почела је 2001. године, а жеља је да буде завршена ове године, када се навршава 80 година од стријељања крагујевачких ђака, професора и грађана 1941. године.

"Никада нећемо да заборавимо овакве злочине и наставићемо да се сећамо оних који су погинули за слободу свог народа и оних који су били криви само зато што су Срби и што нису били на страни окупатора. Народи који не умеју да се сећају не заслужују будућност", рекао је Вучић новинарима, истакавши значај развијања културе сјећања.

Он је навео да је захвалан владици шумадијском Јовану, јер је само за његово вријеме у Шумадији подигнуто 85 цркава.

"Без духовности и сједињавања националног и духовног не можемо да постигнемо велике резултате", нагласио је Вучић.

Владика шумадијски Јован рекао је да је срећан што у име Божијег народа у Шумадији дочекује предсједника Србије, који је обећао да ће помоћи да ово здање буде довршено и тако чува од заборава.

"Највише ме плаши да људи забораве... Народ који није свестан прошлости, он није достојан ни садашњости ни будућности", рекао је владика Јован, наводећи да се ове године навршава 80 година од страдања српске дјеце и људи у Крагујевцу /које су у октобру 1941. године стријељали Нијемци за вријеме Другог свјетског рата/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана