Вучић: Не водимо ни проруску, ни прозападну, већ своју политику

ГС
Foto: Архива

ДАВОС- Предсједник Србије Александар Вучић каже за да је на скупу у Давосу говорио о проблемима са којима се суочава Србија, као и да сваки дан чујемо поруке признајете независно Косово или уведите санкције.

„Само је Србија бомбардована и нападнута од стране НАТО земаља, многе од њих су и чланице ЕУ, морате да имате ту врсту посебности у глави када са нама о томе разговарате“,  поручује Вучић.

Истиче и да за сада не постоји могућност да Србија уведе санкције Русији, као и да вјерује да ће имати коректан и добар разговор са руском страном и да ћемо добити фер цену гаса.

Вучић каже да на скупу "Дипломатски дијалог о Западном Балкану" на форуму у Давосу није било представника Босне и Херцеговине, која је била најчешће помињана.

Коментаришући то да ли дипломатија може да помогне будућности региона, ако имамо у виду како се сваки такав састанак заврши, а то су опречни ставови Београда и Приштине, Вучић каже да је добро да се виде наше разлике.

"Када имате толико разлика, у међувремену у дијалогу нисте урадили ништа, онда је логично да се тако завршава. Увек је боље када говорите истину и када не бацамо ствари под тепих и добро је да људи виде све наше разлике. Увек је то искреније, сигурније и сигурно нас неће навести на странпутицу да ћемо ствари и проблеме лакше да решавамо", поручује Вучић.

"Да ли је добро? Наравно да није добро, али то знамо већ десетинама година. Ми имамо потпуно различите ставове у односу на Албанце из Приштине и ту нема великих промена у претходним годинама", додаје председник.

"Морате да узмете посебност Србије, само је Србија нападнута од стране НАТО земаља"

Каже да је на том скупу било и свјетских и регионалних лидера, као и да је говорио о ономе што јесте политика – Европској унији и додао да је на скупу био и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

"Причали смо о паду популарности ЕУ у Србији и која је наша, а која њихова кривица. Можда смо ми криви што не говоримо шта сте нам све помогли и шта радимо заједно, ја стварно мислим да Србија мора да буде на европском путу, то заиста мислим. Јер, знате, лако је укључити само емоције и политику може ми се да будем против свега – земља мора да живи, земља мора да преживи, земља мора да иде напред и за то нам је потребна Европска унија", каже Вучић.

Навео је да је поред тога говорио и о проблемима са којима се суочавамо.

"То је да сваки дан поруке које чујемо су признајете независно Косово или уведите санкције. Људи, полако, имамо ми и своју земљу и своје државне органе, имамо своје одлуке и другачију ситуацију. Ви сада причате о територијалном интегритету Украјине, нисте тако причали пре 23 године. Данас причате о подршци резолуцијама УН, када смо ми у питању тада заборавите Резолуцију УН 1244. Морате да узмете посебност Србије, јер заиста посебност постоји, јер само је Србија бомбардована и нападнута од стране НАТО земаља, многе од њих су и чланице ЕУ, дакле морате да имате ту врсту посебности у глави када са нама о томе разговарате", наглашава Вучић.

Каже да је то говорио свуда и то врло отворено, као и да мисли да је то нешто што људи од њега и очекују.

"Отворени Балкан има загарантован успех, али нећемо никога да молимо"

Током дана је имао и сусрет са црногорским премијером Дританом Абазовићем којег је позвао да се прикључи иницијативи "Отворени Балкан". На питање да ли мисли да је један од успјеха те иницијативе и то што албански парламент није оцјењивао резолуцију о Сребреници, тј. да ли је добра економска сарадња за резултат имала и добре политичке односе, Вучић каже да би одговором на то питање Едија Раму довео у тешку позицију.

"Ми имамо добре односе као земље и као народи све више разумевања, ја стварно нећу да доведем ни Раму нити било кога тешку позицију да бих себе хвалио у домаћој јавности. Нема смисла. Ми имамо поверење једни код других", додао је Вучић.

Истакао је и да је Рама био апсолутно фер у Бриселу и то на нивоу подршке коју смо имали од Мађарске, као и да ни од кога такву подршку нисмо имали.

"За шта треба храбрости, петље, поштовања према нашој земљи и он је то показао, као што ми показујемо према Албанији ту врсту поштовања и наставићемо да показујемо", наводи Вучић.

Указао је да са Сјеверном Македонијом имамо изванредне односе.

"Србија је убедљиво најпопуларнија земља у Северној Македонији, а ко би други био? Људи треба да знају да су Македонцима Срби најближи и обрнуто тако да немамо никаквих проблема", каже председник.

Нагласио је да ће наставити да развијају иницијативу "Отворени Балкан", али да неће никога да моле.

"Нико нама не треба за успех те приче, јер та прича има загарантован успех. Добродошли сте сви увек, а да ли да неког молимо или не? Па зашто бисмо то радили? Људи ће видети много добробити од 'Отвореног Балкана' ја верујем већ и током овог лета, током зиме свакако. Све то иде споро, тешко, под великим међународним притисцима, јер неки немају управљачки волан па им се не свиђа та идеја, неки други су против зато што у томе виде великосрпску идеју, неки трећи су против због не знам чега, а то је једна сјајна идеја која нас све повезује и која нас заједнички води у будућност у којој ми доносимо одлуке о својој судбини – нисмо приморани, нисмо натерани ни од кога другог, ми бринемо о себи, својој деци и својој будућности", објашњава Вучић за РТС.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана