Вучић: Не смијемо и нећемо заборавити злочине почињене у НДХ

СРНА
Вучић: Не смијемо и нећемо заборавити злочине почињене у НДХ

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је поводом 83 године од успостављања злочиначке нацистичке творевине Независне Државе Хрватске /НДХ/ да Србија не смије и неће заборавити злочине које су у њој почињени.

"Данас се навршава 83 године од успостављања злочиначке нацистичке творевине Независне државе Хрватске. Српски народ је тешко страдао, а Јасеновац, Јадовно, Пребиловци постали су синоним монструозног убијања и сатирања једног народа.

Не смемо и нећемо заборавити", написао је Вучић на "Инстаграму".

Он је уз објаву поставио фотографију на којој је улазна капија логора са натписом "Све за поглавника". НДХ је проглашена 10. априла 1941. године, била је чланица Хитлеровог пакта, мала је расне законе и њој су убијани и прогањани Срби, Јевреји и Роми, али и сви које је усташки режим сматрао непријатељима.

У свом саставу имала је систем концентрационих логора од којих је Јасеновац међу најужаснијим у овом дијелу Европе, гдје су довођени припадници прогањаних народа, чак и дјеца. НДХ представља једну од најужаснијих творевина нацистичких власти у Европи током Другог свјетског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана