Вучић: Надам се добром састанку са Путином

Срна
Вучић: Надам се добром састанку са Путином

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је по доласку у Сочи да ће са предсједником Русије Владимиром Путином разговарати о Косову и Метохији, ситуацији на западном Балкану, као и о томе какви су погледи на политичку ситуацију у Европи, Евроазији и цијелом свијету.

Он је истакао да се нада добром састанку са Путином јер је за Србију од кључног значаја разговор о билатералној сарадњи и унапређењу трговинске размјене.

“Оно што је за нас од кључног значаја је то да наставимо разговоре о билатералној сарадњи после потписивања трговинског споразума са Евроазијском унијом, да видимо како да побољшамо нашу трговинску размену”, рекао је предсједник Србије за РТС.

Он је навео да је робна размјена прошле године била 3,6 милијарди долара, а да ће за 10 мјесеци ове године прећи тај ниво, прије свега, због тога што Србија увози енергенте, усљед економског и индустријског раста.

Вучић је истакао да ће битан дио разговора бити посвећен сарадњи у области унапређења жељезничке мреже у Србији, као и да ће се радити пројекат Ваљево-Врбница, након чега ће се ући у изградњу тог веома тешког дијела пруге.

“То је важан део пруге, морамо да заустављамо возове јер је у ужасном стању, правићемо ту најмодерније тунеле, веома модерну пругу и за то ће бити потребно око 450 милиона евра, као што ће за пругу од Ниша до Прешева бити потребно више од милијарду евра”, навео је Вучић.

Према његовим ријечима, руске железнице ће заједно са Кинезима завршити брзу пругу Нови Сад–Београд до октобра или новембра 2021. године, за мање од двије године, а договара се и диспечерски центар, чија вриједност премашује 100 милиона евра.

Говорећи о гасу, он је навео да тај енергент за Србију постаје кључно питање и да је до сада стизао преко Украјине и Мађарске.

“Не знамо шта ће се десити у тим односима између Русије и Украјине, и нама цела земља може да буде угрожена уколико та питања не решимо са нашим руским партнерима”, рекао је Вучић и додао да без гаса не би радила индустрија.

Он је навео да је Србија препунила складиште гаса у Банатском двору гдје може да буде 450 милиона метара кубних, те додатно направила простор за још 100 милиона метара кубних.

Говорећи о новим борбеним хеликоптерима “Ми-35”, Вучић је захвалио Русији која их је прије рока испоручила Србији, истакавши да се ове летјелице сврставају међу најбоље на свијету и да ће ускоро бити представљене јавности.

“Србија је све снажнија и то радимо из превентивних разлога, да би смо одвратили свакога ко помисли да учини нешто против наше земље”, рекао је предсједник Вучић и додао да Србија данас има флоту са најмодернијим хеликоптерима.

Коментаришући чињеницу да је посјета Русији услиједила након афере “руски шпијун”, Вучић је рекао да је он то затворио у разговору са амбасадором Русије у Србији Александром Боцан Харченком, додавши да ће Србија “увек штитити своју самосталност”, али да вјерује у пријатељство с Русијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана