Вучић: На сједници о КиМ, вакцинама, криминалу, јачању МУП и војске, приказани снимци злочина

Танјуг
Вучић: На сједници о КиМ, вакцинама, криминалу, јачању МУП и војске, приказани снимци злочина

БЕОГРАД - Предсједник Александар Вучић пренио је вечерас да су главне теме сједнице Савјета за националну безбједност били анализа ситуације на КиМ, вакцинација, борба против орканизованог криминала, али и набавка нове опреме и наоружања, ради јачања МУП-а и Војске Србије.

“Имали смо дугу седницу, јер смо разматрали све горуће проблеме са којима се Србија суочава, а који представљају крупан безбедносни изазов за земљу”, рекао је Вучић новинарима.

Прва тачка дневног реда била је Косово и Метохија, односно анализа политичке ситуације у јузној српској покрајини, имајући у виду насавак дијалога и притисака на Србију да призна независност Косова, безбједносне проблеме са којима се суочавају грађане спрске и других неалбанксих националности, као и шта је то што би могло да нас очекује као потенцијални ризици на КиМ.

Друга тачка биле су вакцине и питање како убрзати процес вакцинације.

“Како да се се изборимо против лажних вести, напада и на вакцине и на процес вакцинације на којем инсистирају поједини медији и поједине неодговорне политичке групације, а то је крупно безбедносно и економско питање за земљу”, рекао је Вучић.

Он је поновио да Сбрију један дан закључавања кошта 190 милиона долара.

Трећа тачка тицала се организованог криминала, рекао је Вучић.

Четврта тачка била је набавка нове опреме и техничких средстава, као и свега што је неопходно за БИА, ВОА, ВБА И МУП, за борбу корупције и организованог криминала.

“Наравно и даље опремање, јачање борбене готовости војске, њених капацитета, додатно наоружавање како бисмо могли да представљамо озбиљан одвраћајући фактор за све оне који би било када помислили да је могуће извршити агресију на Србију”, рекао је Вучић.

 

Вучић: Све што желе од нас је да прихватимо независност Косова

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да се Србија налази у веома тешкој ситуацији везано за Косово и Метохију и додао да све што желе на западу од нас стаје у једну реченицу - признање независности.

Вучић је, након сједнице Националног савета безбједности, истакао да очекује наставак дијалога почетком маја, за шта ће Београд бити спреман.

"Србија се налази, не желим да кажем у безизлазној позицији, јер то никада није случај, али се налази у веома тешкој ситуацији. Свим грађанима бих поручио да се од Србије очекује, на целој западној хемисфери, да буде та која ће да прихвати независност Косова и да је то суштина целог процеса. Све што желе од нас стаје у једну реценицу, све остало је успутно. Није се много променило, осим што ће та жеља бити израженија и још драстичнија него раније“, очекује он.

Вучић је нагласио да ће Србија штитити своје државне и националне интересе, чуваће све што можемо и оно што нисмо до сада успјели својом неодговорном политиком претходних деценијама да изгубимо.

Пренио је да је на сједници било говора и о позицији српског народа на КиМ и размотрено је како да им се помогне.

„Догодило нам се да су албанске власти желеле да направе дубљи уплив и раздор унутар српског становништва. Малим делом, али нешто су успели да направе куповином људских душа јужно од Ибра, а на северу ништа. На југу због недаћа, тешког окружења, и што имамо много већи број незапослених донели смо одређене мере којима ћемо побољшавати економско-социјални положај, да пружимо људима наду у оквиру српских институција, од Ранилуга, преко Шилова, Пасјана, Клокота, Доње Будриге, Грачанице и Штрпца, као два наша највећа места у централном Косову, те и енклавама од Бање до Гораждевца и Велике Хоче“, објаснио је он.

На сјеверу, додаје, је ситуација значајно другачија и одатле проистиче нервоза појединих албанских представника, који би жељели да Србија мора да призна независност у границама какве се њима свиђају, а да о свему другом може да се разговара.

“Ми ћемо инстситирати гласније и јасније него до сада на спровођењу Бриселског споразума, у потпуности, односно стварање Заједнице српских општина, онако како је предвиђено тим документом у првих шест тачака, и Имплементационим споразумом из 2015.. То ћемо да чекамо”, поручио је он.

Вучић је казао да се с тим у вези позивамо на ријечи европских представника, а тако и специјалног изасланика Мирослава Лајчака, који је недавно био у Београду, да то што је договорено мора бити испуњено.

„Надам се да неће помистлити неки да може да се догоди да то не буде испуњено и очекују од Србије да прихвати оно што не може“, закључио је он.

Вучић: Са овом бандом смо завршили, осталима - готови сте

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да су у борби против мафије разбијене најмање двије организоване криминалне групе и да се воде истраге за убиства.

Вучић се обратио након седнице Савјета за националну безбједност која је трајала три сата и имала више тачака.

Србије је успјела да се избори са најмање двије криминалне групе, рекао је он и додао да ће "убрзо бити растурени и смештени где им је место - иза решетака".

Казао је да су им одбројани дани на слободи, те да ће одговор државе бити немилосрдан али у складу са законом.

Вучић је навео да су припадници кланова имали обиљежене људе из БИА и других снага. "Ти људи су јунаци, они су ризиковали своје животе", рекао је Вучић.

Он је навео да ће у року од 72 сата бити нових сазнања, јер су позамљене справе којима се откривају нови докази.

Навео је да су код припадника најпознатије групе успјели да уз помоћ тих справа дођу до сазнања о којима није могло ни да се сања.

Приладници о групе којој се говори имали су фотографије и обиљежена лица у БИА и МУП-у, који су им били непријатељи и "прогонитељи".

"Избројани су дани на слободи свима који мисле да је време да наставе "славна дела претходника" и да трују децу наркотицима, ликвидирају супарнике на монструозан начин", поручио је он.

Напоменуо је да су неки од њих већ иза решетака три, четири мјесеца, и захвалио грађанима који су вјеровали у дрзаву да ће бити јача од свих криминалних група на нашем подручју, као и припадницима МУП-у, БиА.

Вучић и његова породица прислушкивани 1.572 пута

Министар унутрашњих послова Александар Вулин рекао је да су чланови породице и сам предсједник Србије Александар Вучић псирлсушкивани 1.572 пута. Он је казао да су извршена полиграфска испитивања на припадницима МУП и да су сви пали на њима.

"МУП завршио свој посао, извесни број припадника стављен на полигараф и сви су пали на питања који се односе на нелегално прислушкивање председинка", рекао је Вулин.

Како је навео, разбијена је "банда Беливука и Миљковића".

"Дуго смо се ломили да ли да прикажемо ово, дуго смо размишљали да ли то да урадимо, поштујући закон, зато што је ово што ћете видети одвратно, застрашујуће, иако је само мањи део онога чиме располажемо", напоменуо је он.

Вулин је навео да неће људи моћи да не осјете грађење, тугу и бијес.

"Готови сте"; Приказани снимци жртава

Вучић је казао да су лица на снимака склоњена да се не би видио идентитет, али да је полицији познат, те да нису одлучили да прикажу снимке јер су страшнији од фотографија.

"Хтели смо да покажемо са каквим је психопатама држава имала посла. Рат узмеђу Звицера и Бојовића је достигао размере да су људи на монструозан начин убијани", казао је Вучић.

Навео је да ће бити истраге и за пето, шесто и седмо убиство.

Између Лознице и Шапца запљењена 21 дуга цев, скупе израде, има снајперских пушака и веома квалитетних оптичких нишана. "То је највећи арсенал оружја који смо пронашли", рекао је он.

"Оно што је наша порука - са овом бандом смо завриши, а онима који мисле да су их наследили кажем: готови сте, а када то кажем, ја не мислим као кад ви кажете, ја кажем да ћете ускоро бити иза решетака. Обрачунаћемо се са њима, победићемо их, то ће бити и по многим градовима широм Србије", рекао је он.

На конференцији су приказане фотографије оружја које је криминална група користила, као и страшне фотографије тијела жртава.

Небојша Стефановић био на сједници

Вучић је казао да не дијели људе на то да ли су у власти или у опозицији, и напоменуо да "има много људи из власти који су умешани из неких мотива".

"Људи који реде у БИА морају да буду професионалци ако хоће да раде тој посао", рекао је он и додао да ово нема везе са политиком, већ са поштовањем закона.

Вучић је рекао да је био на сједници министар одбране Небојша Стефановић, иако није присутан током изјава медијима.

"Неће бити заштићених без обзира коме припадају, тужилац ће свој посао да обави. 1.572 разговора су само документована, а ко зна колико их је било. Ко зна шта ће све ту да се установи", рекао је он.

"Вулетића треба да буде срамота"

Говорећи о бившем потпредсједнику ФК Партизан Владимиру Вулетићу који је поднио оставку, министар унутрашњих послова Алекснадар Вулин рекао је да би требало да га буде срамота због интервјуа у медијима.

"Вулетића треба да буде срамота, а он теба да зна зашто, треба да га буде срам због онога што је радио", рекао је он.

Вучић је казао да знају зашто би требало да буде срамота Вулетића, али да не могу да кажу због тога што је Тужилац ту.

"Грађани ће моћи да виде које су биле његове везе са овим организованим кланом", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана