Вучић: Курти жели признање Косова у замјену за повлачење снага Росу

ГС
Foto: nezavisne.com

БУДИМПЕШТА - Предсједник Србије Александар Вучић истакао је данас да Аљбин Курти, премијер привремених приштинских институција, својим позивима да Србија призна Косово "продаје маглу", а све у циљу да Србија призна независност Косова и поручио да Приштина треба да врати све на стање какво је било прије 20. септембра, и да тек послије тога може да се разговара.

"Јер разумете шта он прича? Он то прича за људе који нису упућени и продаје маглу. Свакојаке продавце магле и шибицаре сам видео у животу и зато их препознајем на километар. Он каже да ће повући мере када Србија призна независно Косово", скренуо је пажњу је Вучић у изјави медијима у Будимпешти, преносе Независне.

На приједлог ЕУ да да се у Бриселу одржи састанак Вучића и Куртија и покуша ријешити ситуација на сјеверу КиМ Вучић је рекао да могу да организују шта год хоће, а да он неће прихватити ништа.

"Вратитете се на оно што је било пре 20. септембра, и онда можемо да разговарамо о свему", истакао је. Он је изразио и запањење тиме што постоје медији у Србији који говоре да је Србија предузела неке мјере, а Србија није предузела нити једну једнострану мјеру.

Подсјетио је каква се кампања водила против Србије у вези воза с иконама и манастирима који је заустављен још код Рашке. Поставио је и питање коју је то акцију Србија спровела на Цетињу, шта је имала са барикадама.

"Свима њима смета снажна Србија. Јер мислите да је могуће 120 текстова имати у једном дану у Хрватској о мени, а да ниједну реч нисам рекао, ништа нисмо урадили", објаснио је он.

Воде хајку и мисле да буду оно што су некада били Будимпешта и Подгорица у рушењу неких других у Србији, додао је Вучић.

У томе има тајкуна који су поријеклом из Србије, а који управљају нашим медијима и финансирају њихове.

Вучић је рекао да нису нападали Србију 2006. или 2008, када "су нас 'волели' јер смо били слаби, нико и ништа, економија пропадала и Србија нестајала".

То су, каже и разлози за све лажи из Приштине.

"Различит је однос и зато и разговарамо. Да ми вас признајемо не би било разлога да са вама разговарамо, а то је нешто што знају у Европи", објаснио је он.

На питање да ли ће бити састанак на маргинама скупа у Будимпешти, због актуелне ситуације, Вучић је рекао да ће током боравка у главном граду Мађарске имати билатерале са готово свима, али и да у тим састанцима, заправо, увијек говори само оно што сви већ знају.

"Имаћу састанак с Орбаном, Јаншом, Бабишом, верујем да ћу се састати и са премијером Пољске Матеушом Моравјецки. Верујем и да ће председник Пољске, после не знам ни сам колико деценија, доћи до краја године у Србију, што би била велика ствар за нашу земљу. Ми ћемо на тим састанцима да говоримо само оно што они већ знају", рекао је Вучић.

Како је рекао, он саговорнике не упознаје ни са чим новим, али је ствар у томе што они имају своје интересе, а инетерес најснажнијих европских земаља је независно Косово, и да натерају Србију да учествује у томе, што ми не желимо.

"Знају и они сами колики су лицемери када говоре о двострукој кривици... Шта смо ми урадили? Јесмо ли ми ушли у Качаник или Ðаковицу са специјалцима?", упитао је Вучић.

Како каже, обманама нема краја.

"Ми смо своје испунили, а Приштина није најважније. И то оно што није ни у каквом анексу споразума, нема никаквог тумачења, већ је међу шест суштинских тачака. И онда мртви 'ладни кажу - нећемо. Како то може? То је шведски сто? Шта ти се свдија, то може? Може да ме зове Свети Петар, једино решење је повлачење Росу и уопште нећу да разговарам о томе", рекао је Вучић.

Упитан за изјаве из Албаније, предсједнице Скупштине те земље, да би тзв. Косово и Албанија требало да се држе заједно и како би "злочини Србије постали познати широм свијета, Вучић је рекао да су у Приштини "врло чудни, неодговорни људи".

"Када причамо о злочинима, замислите да вам је отац или брат убијен. Да вам открују да су тамо, а ви нећете да допремите њихове кости, док се не смени Вељко Одаловић. Докле то иде", констатовао је Вучић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана