Вучић и Хан отворили Жежељев мост

Танјуг
Вучић и Хан отворили Жежељев мост
Вучић и Хан отворили Жежељев мост

Нови Сад - Новосађани и сви остали грађани и путници кроз Србију добили су данас нови Жежељев мост, на мјесту на којем је стари срушен у бомбардовању Србије.

Мост су отворили предсједник Србије Александар Вучић и европски комесар за преговоре о проширењу и сусједску политику Јоханеса Хана.

Вучић и Хан су се руковали поред инфо-табле, након чега су на почетку моста уклонили пластичне баријере и тиме симболично отворили друмску саобраћајницу и прошетали до половине моста.

Присуствовали су и потпредсједница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, градоначелник Новог сада Милош Вучевић и председник Покрајинске владе Игор Мировић, као и директори јавних предузећа, укључујући Зорана Бабића, директора Коридора Србије.

Велики број Новосађана се окупио на мосту који је украшен заставама Србије и ЕУ, као и балонима у бојама српске заставе.

Грађани носе заставице Србије.

Први возови су преко новог Жежељегов моста прешли крајем марта ове године.

Мост је дио жељезничког Коридора 10 и биће дио брзе пруге Београд - Будимпешта.

Након пуштања у рад новог моста, умјесто старог који је срушен у НАТО бомбардовању 1999. године, у наредном периоду се очекује уклањање старог монтажно-демонтажно друмско-жељезничког моста, који је у функцији од 2000. године и железницком пругом спаја двије обале Дунава код Новог Сада, сремску и бачку.

Изградња моста је коштала 54 милиона евра, од чега је ЕУ финансирала пројекат са 25 милиона евра, 25 милиона су дали покрајина и град и држава је издвојила четири милона.

У оквиру пројекта су уређени и коловози, тротоари и бициклистичке стазе.

Поново је успостављане добра веза према индустријској зони, слободној царинској зони, изласку на аутопут и луци Нови Сад.

Тај правац за друмски саобраћај је био у прекиду од 2010. године.

Нови Жежељев мост је челично - лучни за жељезнички и друмски саобраћај.

Дугачак је 474 метара, а 31,45 метара широк. Размак између лука и затеге је око 42 метра.

Садржи два железничка колосека, који омогићавају брзину од 160 км на сат за путничке и 120 километара на сат за теретне возове.

Двије друмске траке су рађене тако да обе имају ширину од 3,5 метра и одговарају стандардима брзине возила од 80 до 100 км на сат.

Такође, ту су и двије пјешачке стазе ширине 2,5 метра.

Мост је челичне конструкције и налази се на пет стубова, од којих је један преузет са старог моста.

У класи је жељезничих лучних мостова са затегом и укрштеним вјешаљкама и свјетски је рекордер у распону са 219 метара распона.

Мост је рађен према европским стандардима и техничким условима њемачких жељезница.

Пројектован вијек трајања је 100 година, с тим што такви мостови трају много дуже.

Стари мост срушен у НАТО бомбардовању је изграђен 1961. године по пројекту архитекте Бранка Жежеља, по коме је и добио име, иако је његов званични назив био Мост братства и јединства.

У НАТО бомбардовању 1999. године стари мост је гађан 12 пута и 23. априла је коначно срушен.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана