Вучић и Чен отворили нови рудник бакра и злата у Бору

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић и амбасадор Кине у Београду Чен Бо данас су свечано отворили рудник бакра и злата "Чукару Пеки" код Бора, који ће Србији омогућити да до краја године буде други произвођач бакра у Европи.

Вучић и Чен су рекли да ће нови рудник, у који је кинеска компанија "Зиђин" уложила 474 милиона долара, омогућити Србији да производи готово петину укупних количина бакра у Европи, да запосли више од 1.200 радника и добије модеран зелени рудник са највишим стандардима у заштити животне средине. Истичући да је данас велики дан за Србију и Бор, Чен је рекла да је компанија "Зиђин" као власник Рударско-топионичарског басена Бор знатно допринијела сарадњи Србије и Кине, али и подизању стандарда народа обје државе.

Вучић је нагласио да ће нови рудник донијети огромну корист Србији и Бору јер је данас цијена бакра премашила 10.000 долара по тони. "Србија ће бити други највећи произвођач бакра у Европи иза Пољске.

Овде ћемо имати и много злата, посебно из доњег слоја. То ће бито прилика да Народна банка Србије по повољним ценама купује злато, које морамо да купујемо да учврстимо наше резерве и тако се одупремо изазовима који нас чекају", рекао је Вучић. Он је указао да без кинеских партнера Србија не би имала шанси да реализује овако значајну инвестицију.

"Улазећи у ову флотацију, могли сте да видите колико смо ми били далеко у технолошком напретку. Ово ми сами без кинеских пријатеља не бисмо могли на овом нивоу ни за 20 година да направимо. То показује колико морамо да учимо и напредујемо да би ишли у корак са светом", рекао је Вучић. Свечаном отварању новог рудника присуствовали су бивши предсједник Србије Томислав Николић, министар енергетике и рударства Зорана Михајловић, министар заштите живодне средине Ирена Вујовић и градоначелник Бора Александар Миликић. Рудник бакра и злата "Чукару Пеки" простире се на више од 16 километара квадратних.

Процијењена количина руде у горњој зони лежишта износи 46,1 милион тона са садржајем бакра у руди од 2,71 одсто и злата од 1,7 грама по тони. Очекује се да ће након почетка експлоатације бакра и злата њен годишњи капацитет горње зоне рудника износити 3,3 милиона тона, те да ће се повећати производња концентрата бакра. Економисти указују да ће отварање новог рудника знатно утицати на повећање бруто дмоаћег производа, раст прихода на локалном нивоу и развој Бора и цијеле источне Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана