Вучић: Гласине да Албанци неће доћи у Брисел на дијалог

Срна
Вучић: Гласине да Албанци неће доћи у Брисел на дијалог

БЕОГРАД, ПАРИЗ - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, након састанка у Паризу, да је чуо неке гласине да Албанци уопште неће да дођу у Брисел на дијалог, али да ће сачекати да види шта ће бити.

Он је навео да мора да види шта је идеја, те додао да је Србија спремна за дијалог и да се труди да покаже да је партнер, да не жели да бјежи од тешких тема, а онда се изненади кад неко каже да не може да дође због унутрашњих прилика.

"А шта ја да кажем (за нереде)... Захтев из Приштине да се не одржи бриселски дијалог показаће на добар начин улогу и Србије, али и Приштине. А каква ће реакција да буде Американаца, то је друга прича и ствар између њих", рекао је Вучић новинарима.

Он је навео да је са француским предсједником Емануелом Макроном разговарао о три кључне теме - данашњем самиту, билатералним односима Србије и Француске и о будућности Европе и Србије у ЕУ.

"Морам да кажем да се ми добро разумемо, Макрон увек говори јасним језиком", каже Вучић.

Одговарајући на питање шта ако опет буде опструкције дијалога, Вучић каже да је то важно питање и да то није добро за Србију, јер мора да сачува мир и стабилност и заштити Србе на Космету.

"Ако лудило крене на Косову око Тачијеве оптужнице и њихових међусобних сукоба, то је увек мука за Србе, зато сам желео да кроз разговоре сачувамо наш народ", навео је Вучић.

Он је додао да Србија показује своју озбиљност и за то добија поштовање, поготово у Француској.

Када је ријеч о данашњем самиту о Косову и Метохији, у организацији Њемачке и Француске, Вучић је рекао да није сигуран да ће моћи да се усвоји заједничка изјава.

Вучић каже да ће данас бити отворен разговор и да ће вјероватно сви дати посебне изјаве о томе како виде будућност дијалога и постизање компромиса и Србија и Албанци и ЕУ.

"Обавестио сам Макрона да Србија прихвата нову методологију приступања ЕУ, обавестићемо и Брисел званично", рекао је Вучић.

Говорећи о протестима у Србији, Вучић је навео да никоме неће бити дозвољено да насиљем заузима власт.

Вучић ће данас учествовати на видео-самиту чија ће главна тема бити Косово и Метохија у организацији Макрона и њемачке канцеларке Ангеле Меркел, као увод у наставак дијалога Београда и Приштине, који би требало да буде одржан у недјељу у Бриселу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана