Вучић: Београд жели јаснију ситуацију у вези са будућности западног Балкана

Срна
Вучић: Београд жели јаснију ситуацију у вези са будућности западног Балкана

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија жели отварање нових поглавља у приступним преговорима са ЕУ, али и јаснију ситуацију о томе шта чланице ЕУ виде као будућност западног Балкана.

На конференцији за новинаре одржаној послије састанка са шефом посланичког клуба Европске народне партије /ЕПП/ Манфредом Вебером и извјестиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком, Вучић је рекао да је за њега важно да Србија наставља свој европски пут.

"Ми са ЕУ имамо трговинску размену у висини од 67 одсто", навео је Вучић, додавши да је са саговорницима имао добре разговоре о важним темама, од Косова и Метохије до економске ситуације у земљи.

Вебер је истакао да је за ЕПП европска перспектива јасна и очигледна и то је сигнал не само за Србију, као најважнију земљу региона, већ и за цијели западни Балкан, пренијели су београдски медији.

"Моја и наша порука је да је Србија велики пријатељ и учинићемо све што можемо да Србији додамо једну кредибилну европску перспективу", рекао је Вебер.

Он је навео да ЕПП сматра да је посљедња одлука Европског савјета да се блокира почетак преговора ЕУ са Сјеверном Македонијом и Албанијом била велика историјска грешка која наноси штету процесу проширења, региону и ЕУ.

Упитан када очекује да Србија затвори преговарачка поглавља са ЕУ и за колико поглавља је стварно спремна да буду отворена, Вебер је рекао да види јасну спремност код колега у Београду, као и код Вучића, да Србија постане члан ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана