Вучић: Београд конструктиван партнер БиХ

Срна
Вучић: Београд конструктиван партнер БиХ

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио да Београд чини све што може да буде веома конструктивни партнер БиХ, као што то чини и са Албанијом и Сјеверном Македонијом.

"Захвалан сам премијерима Албаније Едију Рами и Сјеверне Македоније Зорану Заеву што су са мном покренули пројекат који многи називају жМини Шенгенж, а који предвиђа слободан проток између наших земаља", рекао је Вучић за француски "Фигаро".

Упитан шта каже Србима који желе прикључење Републике Српске Србији, Вучић је рекао да Србија много инвестира у Републику Српску, али да признаје територијални интегритет БиХ.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Вучић је рекао да је тамо ситуација тешка јер Приштина не чини ништа да се пронађе компромисно рјешење, а Албанци и даље теже "великој Албанији" и желе да доминирају Балканом.

"Албанци су успоставили нове националне интересе који имају за циљ доминацију на Балкану. Тако је 28. новембар национални празник Албаније, а Аљбин Курти, који је победио на изборима, већ је најавио велики марш ка Тирани и напао Раму, с обзиром да се противи политици сарадње на Балкану коју подржава албански премијер", рекао је Вучић.

Говорећи о односима са Хрватском, Вучић је рекао да жели да их побољша, јер стратешки гледано Срби и Хрвати немају разлога да се споре, преносе београдски медији.

Он је односе са Словенијом оцијенио као изванредне и додао да Словенци имају проблеме са Хрватима, али не са Србијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана