Вучић: Американци праве посебан блок у Европи

ГС
Вучић: Американци праве посебан блок у Европи

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Американци праве блок унутар Европе, који ће чинити Пољска, Балтичке земље и Украјина.

Нагласио је да ако томе додате томе и Румунију, онда тај квинтет или секстет постаје најмоћнији у Европи, а под директним је утицајем Америке.

- Американци праве један блок унутар Европе, посебан блок који ће чинити Пољска, Балтичке земље и Украјина. Имаћете земље које су веће од Француске по броју становника. Ако додате томе и Румунију, онда тај квинтет или секстет постаје најмоћнији у Европи, а под директним је утицајем Америке - рекао је Вучић за тв Пинк.

Додао је да ће се мијењати динамика односа Србије са Европом, и да жели да се нада да ће то бити у позитивном свјетлу.

- Али за нас постоје ограничавајући фактори, а то су санкције Русији и Косово и Метохија. Мислим да ће се у међувремену догодити још много тога. Бајденов акт о смањењу инфлације, који је генијалан, чиме су натјерали компаније из ЕУ да се селе у Америку, они ће се сада договорити са Европом да за европске земље то не важи. Узеће компаније попут Волсквагена и радна мјеста. Договориће се да то не важи, али да морају да спроводе мјере према Кини какве спроводи и Америка - рекао је он.

Вучић је истакао да је видна промјена према НР Кини, и да је први пут предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен употријебила синтагму стратешки ривал, што је амерички термин.

- Биће исти однос Европе и САД према Кини. Биће интересантно. Зато ће бити интересантна посјета Кини Урсуле фон дер Лајен и француског предсједника Емануела Макрона. И ми морамо да гледамо себе, како ћемо да сачувамо своју земљу - навео је предсједник Србије.

Он је рекао и да Србија мора да се избори са свим проблемима са којима се суочава, и да се нада да ће успјети.

Вучић је говорио и о ситуацији у Украјини, преноси Спутњик.

- Мислим да већ у јуну мора да услиједи, пошто Украјина неће лако побиједити у војном смислу, то је готово немогуће, очекујем да ће добити велики замах на европском путу. Мислим да ће бити донесене одлуке о хитном почетку преговора и хитном уласку у ЕУ - рекао је он.

Вучић се осврнуо на изјаву Кристијана Вершолца, који је рекао да је од српског предсједника сазнао да ће почети сукоб у Украјини.

- Није то нека велика тајна, могли сте да погледате и у архиви телевизије моје изјаве од 25. новембра, када сам био у Сочију код предсједника Русије Владимира Путина. Ја сам тада рекао да очекујем да нам се припрема много тога тешког у свијету. Не зато што ми је Путин било шта слично рекао, ја њега довољно добро познајем. И ја сам разумио шта ће се десити у Украјини - рекао је Вучић.

Предсједник Србије је навео да је Путин раније увијек говорио много о Украјини, а на том састанку није причао ни три минута.

Он је додао да није пророк, већ је само слушао и ређао чињенице, и да ће покушати да објасни шта очекује у наредном периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана