Вучић: Ако услов Брисела буде Косово у УН, онда затварају врата Србији

Срна
Вучић: Ако услов Брисела буде Косово у УН, онда затварају врата Србији

ДУБАИ - Предсједник Србије Алекандар Вучић рекао је да би Европска комисија де факто затворила врата за Србију уколико би у преговарачко поглавље уврстила чланство Косова у УН. Вучић је рекао да би усвајање приједлога Савјета ЕУ да Европска комисија у поглавље 35, које се односи на дијалог Београда и Приштине, уврсти и Охридски споразум, значило да не желе Србију у ЕУ.

"Не верујем да је то могуће и мислим да такву одлуку неће донети. Не мислим да је могуће да то буде у целини део преговарачког поглавља. Постоје ствари за које смо рекли шта је то што хоћемо да имплеметирамо, а шта је то што је немогуће", рекао је Вучић за РТС.

Што се тиче мишљења Савјета ЕУ да је Србија спремна да отвори више поглавља одједном, Вучић је рекао да је Србија спремна не само да отвори, него и у кратком периоду и затвори та поглавља.

"Али, они су навели да то зависи од разговора са Приштином", рекао је Вучић.

Он је навео да је за Србију важно да буде на европском путу и пошаље важне поруке по том питању, али и да земља добро ради и економија и енергетика, али да све то зависи од политичких критеријума, а то је увијек Косово и Метохија.

У нацрту закључака о Србији и политици проширења Савјета ЕУ, у који је РТС имао увид, наводи се да ће напредак Србије у области владавине права и нормализација односа са Приштином одредити даљи темпо преговора о чланству у ЕУ.

Према овом документу, који би требало да усвоје министри европских послова, а затим и лидери ЕУ на самиту 14. и 15. децембра у Бриселу, Савјет ЕУ тражи од Европске комисије да формално уврсти обавезе из Охридског споразума о путу ка нормализацији односа између Београда и Приштине у преговоре са Србијом о чланству у ЕУ.

ЕУ очекује од Србије да појача напоре у реформи правосуђа, слободи медија и усклађивања са спољном политиком ЕУ, укључујући и санкције према Русији и Бјелорусији, те да у потпуности примијени споразум о нормализацији односа са Приштином и учини више у процесуирању одговорних за нападе у Бањској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана