Вучић: А да Додик окачи заставу Републике Донбас, је л' би се сликао Абот

Танјуг
Вучић: А да Додик окачи заставу Републике Донбас, је л' би се сликао Абот

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће наставити од међународне заједнице да тражи одговор о свим неприхватљивим потезима Приштине, попут сликања британског амбасадора са Аљбином Куртијем под заставом Албаније.

Вуцић је указао да се међународна заједница руководи двоструким аршинима и у прилог томе упитао да ли би се амбасадор Николас Абот сликао с Милорадом Додиком под, на примјер, заставом Републике Донбас.

Зато ће, каже, наставити међународној заједници да поставља питања у вези са понашањем Приштине.

Казао је да је одбијање дозволе да сликарка са својим сликама уђе на Косово, као и све акције претходних дана, показују колико је велика нервоза у Приштини.

"Чекам да поставим ново питање јесмо ли послали антракс или нешто друго или су лагали као и обично за тровање", казао је Вучић у емисији "24 часа" на ТВ Пинк.

Рекао је да није било никакве инфекције због коверти са гласовима из централне Сбије, како су сами потврдили, и да су читаву причу измислили.

"То су радили намерно, јер не знају шта ће са собом. Неки који су још на власти тиме би да купе време, да се не знам шта догоди, да се догоди неки виши случај, да они остану на власти, а други журе да владају и није им важно на који начин. Сви су нервозни, а посебно због резултата Српске листе", казао је он.

Вучић је подвукао да Србија неће заборавити на ту причу и да ће данас, сутра или кроз три дана поставити питање цијелом свету ко је отровао, који су то српски терористи који трују писмима.

Назвао је читаву причу око тога "циркусом под маскама", додајући да то више чак није ни за тачку у циркусу.

Рекао је да неће одустати од добијанај одговора, као што је јуче чекао одговор британске амбасаде у Приштини, који је добио и коју је схватио.

"Замислите да Милорад Додик окачи, не заставу Србије, већ Републике Домбас. Је л би се сликао британски амбасадор са њим тада. Не би ни ушао у тај простор. Ово говори о двоструким аршинима, и како могу бескрупулозно да обмањују јавност. Због тога сам рекао да смо све разумели", казао је он.

Вучић је истакао да је поносан што Србија сме да укаже на то шта је истина и да тражи одговоре, наравно, на цивилизован начин.

Кад је реч о Куртију и његовој изјави да Вучић није у позицији да говори и коментарише "њихове националне симболе", предсједник Србије је рекао да лидеру "Самоопредјељења" изгледа "језик и стилистика не иду најбоље".

Истакао је да коментарише и да ће то чинити и убудуће, као и да га у томе неће спријечити ни енглески амбасадор, ни Курти.

"У томе је разлика између Србије и других земаља, не само у овом региону, јер је Србија независна и суверена земља, која води своју политику", рекао је Вучић.

Осврнуо се на и наводе да СНС нема идеологију, наводећи да та странка заправо први пут ствара слободну српску, и државу свих других грађана, која доноси одлуке незвисно од великих сила и у интересу народа које представљају.

Он је оцијенио да је Курти помислио да је много важан и да некоме може да наређује.

Прокоментарисао је и наводе о смјени генерација на КиМ, наводећи да је Курти само неколико година млађи од њега, а да се сам, како каже, спрема за пензију.

Вучић је додао и да га фасцинирају "патолошке симпатије" које према Куртију исказују поједини београдски кругови, како каже, изгледа одушевљени његовим теротистичким активностима из прошлости и његовом жељом да направи велику Албанију.

"То одушевљење ме изненађује, али то је њихов посао. Нека наставе да га раде, а људи ће то умети да препознају", рекао је Вучић.

Предсједник Србије је коментарисао и изјаву Јанка Веселиновића, који је рекао да Вучић Куртију не смије да каже да је самопроглашена независност Косова неуспјела.

Вучић каже да таква изјава показује колико је велико лицемерје у том дијелу опозиције.

"Независност Косова је прокламована не у време Вучића, када је 13 земаља повукло независност, а у њихово време је 89 земаља признало независност Косова, а ниједна није повукла", рекао је Вучић.

Додао је да приликом проглашења независности није било никакве реакције државе, већ су "побегли у Румунију", да је косовско питање потом извучено из УН и пребачено под окриље ЕУ, да се пред Међународни суд правде изашло са "најглупљим питањем", као и да је тадашња власт направила границу између Срба и Срба на Јарињу и Брњаку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана